Altfel de examen

Dacă îți vei opri piciorul în ziua Sabatului, ca să nu-ți faci gusturile tale în ziua Mea cea sfântă; dacă Sabatul va fi desfătarea ta, ca să sfințești pe Domnul, slăvindu-L, și dacă-l vei cinsti, neurmând căile tale, neîndeletnicindu-te cu treburile tale și nededându-te la flecării, atunci te vei putea desfăta în Domnul, și Eu te voi sui pe înălțimile țării, te voi face să te bucuri de moștenirea tatălui tău Iacov; căci gura Domnului a vorbit. Isaia 58:13-14

Clasa VIII-a, examen de capacitate la patru probe: română, matematică, istoria românilor și geografia României. Nu îmi imaginam că proba la istorie și geografie va fi într-o zi de sâmbătă. Eram din familie de adventiști. Nu eram botezată, părinții chiar m-au întrebat ce voi face, lăsând decizia în seama mea. Pentru mine era foarte clar că nu mă pot prezenta în Sabat la examen. Am învățat tot timpul anului, m-am pregătit la toate materiile. Anul acela m-am rugat foarte mult. Dar ce era interesant, nu disperam deloc.

Dumnezeu îmi așezase în suflet o pace și o siguranță, o încredere neclintită în El. Mă întrebau colegii ce am să fac dacă nu merg, voi pierde un an, voi sta acasă în timp ce ei vor merge la liceu? Nu aveam răspunsuri, dar știam că dacă respect porunca Sa, Dumnezeu mă va ajuta. S-au făcut demersuri serioase către Ministerul Educației. S-a prezentat cazul nostru la știri, eram peste 800 de copii din toată țara care alegeau să nu se prezinte la ultima probă. Au sosit zilele examenului și încă nu se vedea vre-o soluție. Am mers doar la primele două probe, iar la ultima nu. Oare ce avea Dumnezeu pregătit pentru mine? Vara aproape trecuse. Primesc un telefon de la secretariatul școlii pentru a mă prezenta la proba istorie/geografie împreună cu cei ce picaseră în prima sesiune. Bucuroasă de răspunsul miraculos și neașteptat, mă prezint la examen, neștiind unde voi ajunge la liceu. Dar, datorită acestei experiențe, Dumnezeu îmi păstrase un loc la liceul adventist unde întâlnisem copii din toată țara care, la fel ca și mine, au ales să îi fie credincioși Lui. 

Poate ești frământat cu privire la această poruncă. Poate, la fel ca mine, nu ai putut să te prezinți la olimpiade, concursuri sau alte evenimente școlare, acestea fiind programate în Sabat. Nu te întrista. Dumnezeu are pregătit pentru tine ceva măreț, mult mai frumos. Doar rămâi credincios și vei vedea.”

Kristhine Chirileanu, Instructor de Exploratori Vatra Dornei

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video