Dragoste necondiționată

Tot ce voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi la fel; căci în aceasta este cuprinsă Legea și Proorocii. Matei 7:12

Versetul din această dimineață este unul dintre primele texte memorate de mine din Biblie – pe care mi le amintesc. L-am învățat când aveam 6-8 ani. De atunci de fiecare dată când m-am gândit la acest verset am făcut-o din motivație egoistă – din cauza înțelegerii superficiale. După mai mult de zece ani am înțeles mesajul versetului care de fapt era dragostea manifestată vizibil.

Mai întâi am crezut că acest verset mi-a fost oferit de la Dumnezeu ca un „sistem de autoapărare”. Am crezut că acest „sistem” mă sfătuia să nu fac rău altuia pentru a nu primi rău de la ceilalți. În cazul acesta dragostea mea întotdeauna ar fi fost dragoste coniționată – a oferi doar pentru a primi. Dragostea condiționată nu aparține caracterul lui Isus. 

Pentru a afla mesajul adevărat, trebuie să analizăm contextul în care a rostit Isus aceste cuvinte. În versetele anterioare (7-11) Isus ne încurajează Îi adresăm cererile cu încredere, curaj și credință – ca unui adevărat tată iubitor. „Căci ori şi cine cere, capătă; cine caută, găseşte; şi celui ce bate, i se deschide.” Aceasta este făgăduința lui Dumnezeu: dacă oamenii cer de la El, vor primi cu siguranță. 

Urmează versetul zilei.  Isus știa că oamenii au fost creați nu pentru a trăi solitar ci pentru a avea o viață de relaționare intensă. Desigur această relaționare trebuire să corespundă standardelor lui Dumnezeu. De aceea suntem împliniți doar dacă suntem înconjurați de persoane ce ne pot completa prin diversitatea talentelor cu care au fost înzestrați. Dar și în acest caz etapa de solicitarea ajutorului este importantă. Totuși există legea: noi putem să oferim doar din ceea ce avem. Noi care putem să cerem de la Dumnezeu, avem multe de oferit. Dar sunt mulți oameni care nu-l cunosc pe Dumnezeu, nu cer de la El, deci nu au ce să ofere. Îi putem ajuta pe ceilalți în felul următor: chiar dacă ei nu au, noi le vom oferi și astfel ei vor avea de unde să dea mai departe.

În concluzie, acest verset ne oferă un „sistem” de apărare a semenilor noștri – prin faptul că ei au fost îmbogățiți de darurile transmise de noi către ei, desigur sursa originală a tuturor darurilor fiind Dumnezeu. Acest „sistem” este dragostea necondiționată.

Ferencz-Zorgel Botond, instructor exploratori, Trans. Sud

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video