Relațiile

Nu vă înșelați: „Tovărășiile rele strică obiceiurile bune”. 1 Corinteni 15:33

Relațiile sunt lipiciul care ține pe oamenii împreună. Relațiile nu se întâmplă automat. Trebuie să investim în a dezvolta relații. Relațiile sunt intenționate. Într-un mod surprinzător, pentru unii, știința demonstrează ceva extraordinar și anume că relațiile pe care le avem cu alții ne modelează nu numai experiența de viață, ci și funcțiile biologice.

Legătura dintre creierele noastre face ca relațiile cele mai puternice pe care le avem să ne influențeze în chestiuni minore, cum ar fi faptul că râdem la aceleași glume, ori în chestiuni majore, de pildă ce gene sunt (sau nu sunt) activate în celulele T, care sunt soldații sistemului imunitare aflați într-o luptă permanentă cu bacteriile și virușii invadatori. Într-un sens, relațiile cu rezonanță sunt asemenea vitaminelor emoționale, susținându-ne în vremuri grele și hrănindu-ne zilnic. Legătura aceasta atât de strânsă dintre oameni, este o sabie cu două tăișuri: relațiile care ne îmbogățesc sufletește au un impact binefăcător asupra sănătății noastre, în timp ce relațiile nocive ne pot otrăvi încet trupurile. Contaminarea emoțională înseamnă că un număr considerabil de stări interioare ne parvin prin intermediul interacțiunilor cu alți oameni. Așa că dacă vrei să te dezvolți frumos, ai grijă cu ce mediu te asociezi și în ce sol îți înfigi rădăcinile. Altfel te vei trezi otrăvit și în final distrus de relațiile tale. Nu uita, că pe termen lung, noi suntem suma celor mai buni cinci prieteni ai noștri.

Dragoș Brașoveanu, coordonator exploratori Zona Călărași, pastor Conferința Muntenia

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video