Alege viața

„Iau azi cerul și pământul martori împotriva voastră că ți-am pus înainte viața și moartea, binecuvântarea și blestemul. Alege viața, ca să trăiești, tu și sămânța ta, iubind pe Domnul Dumnezeul tău, ascultând de glasul Lui și lipindu-te de El: căci de aceasta atârnă viața ta și lungimea zilelor tale, și numai așa vei putea locui în țara pe care a jurat Domnul că o va da părinților tăi, lui Avraam, Isaac și Iacov.” Deuteronomul 30: 19-20

Dacă ar fi să dăm un titlu acestui pasaj acesta ar fi: „Alege viața!”. Pare absolut normal pentru un om să aleagă viața. moarte nu este o soluție acceptabilă, de fapt nu este deloc o soluție. Totuși există suficiente cazuri în care este aleasă moartea, uneori chiar instituționalizat.

Pe 25 octombrie 1944 Japonia lansează primul atac kamikaze în timpul Bătăliei din Golful Leyte. Kamikaze erau atacuri sinucigașe efectuate de piloții militari ai Imperiului Japonez împotriva navelor de luptă ale Aliaților în fazele finale ale campaniei din Pacific din cel de-al Doilea Război Mondial, cu misiunea de a distruge cât mai multe nave de război inamice. Piloții kamikaze încercau intenționat prăbușirea avionului adesea încărcat cu explozibil în portavioanele Aliaților, putând fi încărcați cu bombe, torpile sau rezervoare de combustibil pline. Funcțiile principale ale avionului erau abandonate, acesta fiind modificat și convertit strict la detaliile necesare misiunii: încărcarea peste limitele normale cu exploziv. Deși la început au fost aleși cei mai buni piloți pentru astfel de misiuni, ulterior piloții kamikaze nu dețineau toate cunoștințele de pilotaj. Totuși, kamikaze a fost cea mai comună și bine-cunoscută formă de atac sinucigaș de pe parcursul celui de-al Doilea Război Mondial. Kamikaze, banzai, gyokusai sau seppuku sunt concepte dificil de înțeles în afara Japoniei. Ele fac parte din cultura poporului japonez, tradiția sinuciderii în locul înfrângerii și capturării – care presupun receptarea rușinii și a umilinței – era adânc înrădăcinată în cultura militară japoneză, viața de samurai și codul Bushido impunând loialitatea și onoarea înaintea vieții.

Singurul lucru mai important decât viața este ascultarea de Dumnezeu. Dorința de a avea dreptate, de a fi mereu în tabăra câștigătoare, încăpățânarea de a avea orice vrei și când vrei nu pot fi puse alături de inestimabilul dar al vieții dat de Dumnezeu nouă.

În orice descurajare, neîmplinire sau durere, azi și pentru tot restul vieții tale, chiar și atunci când omenește nu se mai vede nici o soluție, alege viața!

Ruben Atomei, Director Exploratori, Conferința Moldova

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video