Capra neagră

Considerată perla munților, capra neagră poate fi întâlnită pe crestele masivilor: Rodnei, Făgăraș, Retezat, Piatra Craiului, Ciucaș, Ceahlău, Bucegi și în Vrancea.
Deplasarea lor pe vârfurile abrupte ale munților este incredibilă, pot face salturi de până la 12 metri în lungime și pot sări de la 4 metri înălțime.

Noaptea, caprele caută adăpostul cât mai sus în munte.

Dimineața, când soarele răsare, conducătorul “grupei”, o femelă experimentată, conduce turma spre spre pășunile montane.

Atunci când pericolul este observat, caprele negre pur și simplu dispar într-o clipită. Și totuși alergarea se face într-o ordine perfectă. Conducătorul este urmat de celelalte femele și de iezi, iar la urmă țapii tineri.

Atunci când merg pe munte și mă bucur de peisajele superbe, mă gândesc cum aceste locuri deosebite au constituit în trecut bastioane de adăpost pentru poporul lui Dumnezeu. Valdenzii au găsit refugiu în Alpii cei stâncoși, față de dușmanii lor.

În sens figurat panorama munților mă duce cu gândul la puterea protectoare a lui Dumnezeu. Acolo sus, pe creastă poți fi sigur că ești mult mai aproape de Cer.

Pentru astăzi mă rog să ai certitudinea că Dumnezeu este în orice moment al zilei lângă tine, ca să te ajute în orice provocare vei întâmpina.

Memorează următorul text:

„El îmi face picioarele ca ale cerboaicelor și El mă așează pe locurile mele cele înalte.” 2 Sam. 22:34.

Știai că…

… de fapt blana nu este de culoare neagră? În realitate, aceasta variază în funcție de anotimp de la cenușiu la ruginiu sau brun.

… capra neagră este mamiferul cu cea mai îndelungată istorie din fauna României?

… durata de viață a acestui animal este de 15 – 23 ani?

Ovidiu Pascu, Director Exploratori, Conferința Muntenia

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor