Căutătorul de comori

Peștera Urșilor a fost descoperită în urma unor lucrări executate la o carieră aflată în imediata vecinătate a satului Chișcău din Munții Apuseni. Domnul Traian lucra pe atunci la carieră și, în urma unei explozii controlate, de rutină, a observat o crăpătură în rocă, care ulterior s-a dovedit a fi singura cale de acces către o lume din adâncuri, extrem de spectaculoasă. Traian Curta a fost primul care a coborât în necunoscut, unde a descoperit schelete, aparținând unei specii dispărute, ursul de cavernă (Ursus Spelaeus).
Descoperirea făcută de Traian Curta a fost raportată șefilor săi, care l-au certat, spunându-i să dinamiteze de urgență peștera pentru ca exploatarea să poată continua. Cariera respectivă avea contracte cu firme din Germania și Ungaria, iar o asemenea descoperire ar fi făcut imposibilă continuarea exploatării. Istoria consemnează faptul că, după descoperirea peșterii, au existat mai multe încercări de distrugere a acesteia.

Din fericire descoperirea de la Chișcău a ajuns la urechile speologilor din Stei care au efectuat cercetări amănunțite, rezultatul final fiind salvarea pesterii.

Un caz asemanator a avut loc în luna septembrie a anului 1973, când s-a descoperit Peștera Fagului, peșteră care după descoperire a fost vandalizată și distrusă aproape în totalitate, tocmai pentru ca exploatarea miniera să poată fi continuată.

În relațiile cu prietenii noștri ni se poate întâmpla să fim superficiali, să ne oprim la suprafață și să-i judecăm greșit, fără a ne lua timp să-i ascultăm și să-i cunoaștem mult mai bine.

Dacă am avea răbdare, cât de multe lucruri frumoase am descoperi în fiecare dintre ei!

Astăzi ia-ți timp să vorbești cu cei dragi, să-i asculți și să le transmiți cuvinte de apreciere.

Cu siguranță vei descoperi lucruri deosebite, asemenea lui Traian Curta.

„Orice om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire, zăbavnic la mânie.” Iacov 1:19 u.p.

Ovidiu Pascu, Director Exploratori, Conferința Muntenia

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video