Învață din natură

Modul de hrănire realizat de unele specii, poate fi luat drept un exemplu de bunătate și de compasiune față de aproapele nostru. Un prim mod de hrănire este simbioza, ce reprezintă o asociere dintre două organisme din specii diferite, în folosul ambelor. Spre exemplu simbioza este întâlnită la licheni. Dar ce este un lichen? Lichenul este o asociere permanentă între o algă verde sau albastru – verzui și o ciupercă.
Alga, datorită faptului că are pigmentul verde numit clorofilă, poate realiza fotosinteza. Iar ciuperca prin hifele sale, poate absorbii apa și sărurile minerale. Astfel cele două specii conlucrează cu scopul de a produce hrană. Un alt exemplu este cel al micorizelor, asocieri între ciuperci și rădăcini ale plantelor, având același scop – producerea de hrană folosită în final de ambele specii.

În lumea vie un astfel de mod de hrănire este întâlnit și prin așa numitele nodozități , niste umflături aflate pe rădăcinile plantelor de leguminoase (mazăre, fasole), în care se găsesc bacterii fixatoare de azot. Acestea fixează azotul atmosferic din aerul solului și îl transformă punându-l la dispoziția plantei.

Modelul observat în simbioze, micorize și nodozități ne amintește de textul biblic:

„Nimeni să nu caute doar spre ale sale, ci fiecare și spre ale altora.” Filipeni 2:4

În relațiile interumane se dau sau se primesc daruri, ajutoare în nevoi, etc. Ceea ce este superior simbiozei, este faptul că întrajutorarea umană poate și este bine să fie însotită de bucurie și dragoste. Totuși Domnul Isus a spus:

„Mai fericit este a da decât a lua.” Fapte 20:35.

Loredana Moraru, Instructor Exploratori, Conferința Banat

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video