Aprinde focul

În natură trebuie să luăm în calcul nivelul de importanță pe care îl poate avea un foc, este necesar să te pregătești pentru a însușii cunoștințe de a aprinde focul în orice condiții meteo, cu resurse cât mai variate.
Iar dacă ai venit în natură fără nici o pregătire, natura îți poate oferi câteva materiale inflamabile:

  • iasca este ca o umflătură de lemn închisă la culoare pe scoarța fagilor; în interiorul ciupercii este maro-roșcat și ia foc repede, de aceea fărâmițează-l ca să aprinzi iute focul și folosește bucăți întregi ca să îl întreții.
  • coaja de fag are uleiuri inflamabile și poate fi folosită la aprins focul.
  • rășina de pe conifere este substanța lipicioasă care se scurge din crestături coniferelor și este inflamabilă.
  • lichenii sunt plante care cresc pe scoarța copacilor bătrâni.
  • semințe sau puful purtat de vânt.

Orice ai folosi la aprindere este esențial să reții 3 lucruri necesare realizării unui foc: AER, CĂLDURĂ, COMBUSTIBIL. Dacă unul din acestea lipsește, focul nu poate exista. Putem compara acest fapt cu un triunghi care fără o latură, celelalte 2 se prăbușesc. Când aprindem un foc trebuie mereu să ne asiguram ca avem destul combustibil, o sursă de căldură destul de puternică care să îl aprindă, și destul aer care să mențină arderea.

La fel este și în domeniu spiritual. Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt stau împreună pentru ca focul credinţei tale să crească mereu.

Orice tehnică sau echipament folosești pentru aprinderea focului, trebuie ca mai înainte de toate să îți pui încrederea în Domnul, așa cum a făcut Ilie:

Atunci a căzut foc de la Domnul și a mistuit arderea de tot, lemnele, pietrele și pământul, și a supt și apa care era în șanț. 1 Împărați 18, 37.38

Gusti Angheluță, Director Exploratori, Conferința Oltenia

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video