Adevărul

„Eu sunt Calea, Adevărul si Viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine!” Ioan 14: 6

Pe 12 aprilie 1633 Inchiziția a început interogatoriul lui Galileo Galilei, care era acuzat că susține învățături nebiblice și eretice. Teoria pentru care Galileo Galilei a fost judecat de doua ori de inchiziție este cea conform căreia soarele este în centrul sistemului solar iar pământul se învârte în jurul lui. În urma procesului învinuitul a fost găsit „vehement suspect de erezie”, forțat să retracteze și și-a petrecut restul vieții în arest la domiciliu.

Inchiziția este o formă a procesului penal din epoca Evului Mediu târziu. Într-un proces intentat de inchiziție erau prezentate metodele ca servind interesele obștești și salvării sufletului acuzatului. Metodele de investigație ale inchiziției urmăreau descoperirea așa numitului „adevăr”; pentru obținerea acestei dovezi, se foloseau până și schingiuirea acuzatului în fața unor martori, recunoașterea vinii acuzatului fiind scopul principal al investigațiilor, dovezile obiective fiind neglijate. Acest proces lua în considerare numai declarațiile unor martori, care se bazau pe declarațiile altor martori, astfel procesul putând dura timp îndelungat, sfârșitul procesului se termina cu o sentință în care acuzatul putea fi numai nevinovat sau vinovat cu recunoașterea vinii. O formă specială a inchiziției era cea a bisericii catolice, care se ocupa cu procesele ereticilor din Evul Mediu, cu înlăturarea și combaterea altor învățături care nu corespundeau intereselor și ideilor bisericii romano-catolice și care erau condamnate ca idei eretice. La început aceste procese erau prezidate de clerul înalt, ca de exemplu de papă, care delega episcopi, dar cu timpul, prin observarea lipsei eficienței proceselor s-a constituit pentru acest scop cu timpul o instituție specială.

Pentru azi te provoc să îți pui două întrebări capitale. Este adevărul pe care îl susțin eu atât de bine documentat încât să fiu gata să suport orice consecință pentru el? Cum mă comport cu cineva care nu susține același adevăr ca și mine? Știu că trăim într-o vreme a relativității, dar adevărul este unul singur și nu este o idee ci o persoană. Caută azi Adevărul mai presus de orice teorie El te iubește!

Ruben Atomei, Director Exploratori, Conferința Moldova

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video