Limbaj codificat

Îmi aduc aminte și acum bucuria pe care am trăit-o când am învățat să vorbesc limba păsărească. În sfârșit puteam să vorbesc cu sora mea chiar și în fața părinților fără ca ei să înțeleagă. Am citit însă despre o societate de oameni din Nordul statului California din Statele Unite care însă a mers și mai departe. Au inventat o limbă pe care o cunoșteau doar ei, boontling. Nimeni nu știe de ce. Se bănuiește însă că prin 1890, Ed Clement și Lank McGimsey, doi copii, au inventat dialectul pentru a putea vorbi fără a fi înțeleși de cei mari. Cert este însă că după un timp dialectul acesta s-a răspândit în valea Anderson și mai ales orașul Boonville încât oamenii au început să-l vorbească tot timpul.
Majoritatea cuvintelor erau asociate. De exemplu „Bill Nunn”, cuvântul pentru sirop, provenea de la un copil care se numea Bill Nunn și căruia îi plăcea enorm siropul de arțar. „Bearman” înseamnă povestitor, și cuvântul se trage de la un vânător de urși (bears) căruia îi plăcea să spună povești. Limba aceasta avea peste 1000 de cuvinte și expresii, iar în prezent mai sunt încă aproximativ 100 de persoane care știu să o vorbească.

Dacă limbajul acesta mi-a atras atenția, am rămas și mai uimit când am aflat că și Isus a vorbit codificat. El vorbea în pilde. Deseori El nu dorea ca toată lumea să Îl înțeleagă. Știa că în mulțime erau și oameni prezenți doar pentru a duce pe alții în rătăcire. Mai erau și alții acolo doar pentru a batjocorii sau a critica. Uneori chiar și ucenicilor le era greu să Îl înțeleagă. Într-o ocazie „ucenicii s-au apropiat de El, și I-au zis: „De ce le vorbești în pilde?” Isus le-a răspuns:

„Pentrucă vouă v-a fost dat să cunoașteți tainele Împărăției cerurilor, iar lor nu le-a fost dat.” (Matei 13: 11)

Pentru unii din mulțime pildele și povestirile Domnului Isus erau doat atât, niște povestiri. Însă pentru alții, pentru aceia care își doreau să Îl asculte, Isus le-a oferit detalii importante chiar secrete despre Împărăția Cerurilor.

Ți s-au părut uneori anumite predici într-o limbă străină? Ai citit uneori anumite versete fără să le înțelegi? Vrei să înțelegi totul?

Ceea ce trebuie să faci este să îl rogi pe Dumnezeu să îți ofere înțelegerea. El poate face lucrul acesta prin părinții tăi, prin instructorul tău, prin pastorul tău, iar uneori El te ajută să înțelegi azi mai mult decât ieri, doar pentru faptul că ai petrecut mai mult timp cu El.

Benjamin Stan, Director Exploratori, Uniunea de Conferinte din România

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor