Ziua Culturii Naționale

Ce ai făcut ultima dată de ziua ta de naștere? Îmi închipui prieteni, jocuri, cadouri, tort… Eu așa am petrecut multe onomastici alături de grupa de exploratori din care făceam parte. Așa se face că pentru noi sezonul cadourilor nu era iarna, ci vara, anotimp în care majoritatea dintre noi am fost născuți. Mi-e dor de jocurile copilăriei, ale căror izvor nu era telefonul sau tableta, ci natura.
Motivul pentru care scriu despre zile de naștere este că România sărbătorește azi ”Ziua Culturii Naționale”. Începând cu 15 Ianuarie 2010, în fiecare an, la această dată se afirmă valorile culturii românești.

Totul a plecat, însă, în urmă cu 168 de ani la Botoșani. Fiind al șaptelea din cei unsprezece copii ai unei familii de țărani din Ipotești, Mihai își petrece copilăria ca un adevărat explorator. Iată ce făcea el când era de vârsta ta: ”Fiind băiet păduri cutreieram/ Și mă culcam ades lângă izvor/ Iar brațul drept sub cap eu mi-l puneam/ S-aud cum apa sună-ncetișor…” Citind aceste versuri, cred că ți-ai dat seama care este numele de familie al lui Mihai. Mi-au plăcut mult poeziile în școală, cea mai mare provocare pentru mine fiind memorarea Luceafărului lui Eminescu. Despre Mihai Eminescu, academicianul Eugen Simion spune că „ar fi meritat premiul Nobel pentru literatură”. Am descoperit însă de curând două lucruri pe care nu le știam despre Mihai Eminescu. Știai că există o planetă mică numită Eminescu? Și încă ceva: agenția spațială NASA a dat numele Eminescu unui crater de pe planeta Mercur (cea mai apropiată de soare).

Vrei să-ți faci și tu loc printre stele? Să știi că se poate. Și nu e greu! Din cauză că ești o persoană specială, mult iubită de Cel care deține întregul Univers. Iar locul tău este acolo, lângă El. De aceea, El îți propune astăzi o rețetă a succesului. Și nu e vorba doar de realizările pe care le poți avea la școală, sau mai târziu în viață. Este o ofertă pentru veșnicie. Citește versetul zilei:

”Cei înțelepți vor străluci ca strălucirea cerului și cei ce vor învăța pe mulți să umble în neprihănire vor străluci ca stelele în veac și în veci de veci.” Daniel 12:3

Adrian Dorgo

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video