DOAMNA „BUNĂTATE”

Cel neprihănit se bucură în Domnul și în El își caută scăparea; toți cei cu inima fără prihană se laudă că sunt fericiți.
Psalmii 64:10 

Ascultă ediția audio aici.

Într-o zi a venit la consultație o doamnă în vârstă și, cum e normal, am întrebat-o cum o cheamă. Mi-a răspuns pe un ton blând și plăcut că o cheamă Bunătate. Mi s-a părut că nu a înțeles întrebarea și am reluat:

– Numele dumneavoastră, vă rog.

– Maria Bunătate, mi-a răspuns cu același ton blând.

Mi-am zis atunci: Ce nume frumos! De ne-ar chema pe toți așa, nu ar mai exista divergențe sau certuri pentru că nu te poți certa cu „Bunătate”.  

Coordonarea neurologică a vocii cântate e diferită față de coordonarea vocii vorbite. Vocea cântată are o anumită frecvență, intensitate, timbru și durată, iar coordonarea acestor parametri necesită o reprezentare psihoauditivă intensă a calității sunetului emis, astfel că procesul cântatului necesită participarea efectivă a cortexului, a gândirii. În ceea ce privește vocea vorbită, înălțimea vocii nu este conștientizată, deoarece centrul nervos al vocii este în diencefal. De aceea, intonația vocii fluctuează mereu în funcție de starea psihică, astfel încât constatăm, pe drept cuvânt, că există o voce a mâniei, și una a blândeții, una a curajului, și alta a fricii, una a urii, și alta a dragostei. Nu întâmplător întâlnim atât de frecvent expresiile biblice: „Voi cânta bunătatea Domnului”  (Psalmii 101:1), „Să cânte limba mea cuvântul Tău, căci toate poruncile Tale sunt drepte” (Psalmii 119:172). 

În toate aceste exemple este implicată voința, gândirea, alegerea, în contrast cu afirmația clară a Domnului Hristos privind vocea vorbită: „Cum ați putea voi să spuneți lucruri bune, când voi sunteți răi?” (Matei 12:34) și iarăși: „Omul bun scoate lucruri bune din visteria bună a inimii lui, iar omul rău scoate lucruri rele din visteria rea a inimii lui; căci din prisosul inimii vorbește gura” (Luca 6:45). Nu este nimic în starea generală a organismului care să nu se resimtă în fonație, deci vocea e oglinda sănătății fizice și spirituale. De fapt, de ce țipă oamenii unii la alții când se ceartă? Pentru că inimile lor sunt foarte departe una de alta și doar strigând mai speră să se audă. 

 

autor: Gheorghe Buburuzan

Armoniile vieții sănătoase
Armoniile vieții sănătoase
Sănătatea noastră este un dar de care suntem responsabili. Este un privilegiu, dar este și o luptă pe care trebuie să o dăm în fiecare zi cu acele obiceiuri care nu ne îngăduie să ne bucurăm de viața fericită pe care Dumnezeu a pregătit-o pentru noi. Dacă vrei cu adevărat să fii sănătos, te așteptăm alături de noi în această călătorie de 366 de zile! Ne dorim ca, la final, viața ta să fie la fel de fericită cum a fost a paraliticului de la Betesda!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor