DARUL ODIHNEI

Adu-ți aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfințești. Să lucrezi șase zile și să-ți faci lucrul tău. Dar ziua a șaptea este ziua de odihnă închinată Domnului Dumnezeului tău.
Exodul 20:8-10

Ascultă ediția audio aici.

În lumea noastră plină de tehnologie, înconjurată de stres și aglomerată, avem nevoie de o pauză săptămânală de 24 de ore. Trebuie să ne odihnim de suprastimularea sistemului adrenergic al corpului nostru, rădăcina multor probleme moderne de sănătate legate de stres. De aceea, Dumnezeu ne-a oferit în dar Sabatul.

Încă de la început, oamenii trebuiau să muncească șase zile și să se odihnească timp de o zi – un ritm despre care istoria a arătat că se potrivește perfect vieții umane. De-a lungul timpului s-au încercat și alte cadențe. De exemplu, în 1793, francezii au adoptat un calendar de 12 luni a câte 30 de zile fiecare. Angajații au rămas la serviciu timp de nouă zile și s-au odihnit doar în a zecea zi. Totuși, acest program a fost rapid abandonat din cauza suprasolicitării muncitorilor, această activitate continuă afectând deopotrivă relațiile sociale și familiale.

În prezent, știința susține necesitatea unei zile de odihnă săptămânale. O zi liberă oferă o pauză binevenită din alergarea și suprasolicitarea zilnică și, alături de un somn odihnitor, determină îmbunătățirea sistemului imunitar. Punerea deoparte a unui timp săptămânal redă energia și acuratețea mintală, crește creativitatea, productivitatea și îmbunătățește memoria de scurtă durată. Aceasta promovează bunăstarea, îmbunătățește starea de spirit și consolidează relațiile interumane.

Ideea de a ne odihni o zi pe săptămână este la fel de veche ca începutul rasei umane. Ziua a șaptea a fost darul lui Dumnezeu la Creație pentru om, cu scopul de a păstra viața și sănătatea omului și de a-i oferi binecuvântate clipe de comuniune cu Creatorul. „Sabatul a fost făcut pentru om, iar nu omul pentru Sabat” (Marcu 2:27). Tot ceea ce a rânduit Dumnezeu este pentru binele umanității. Vă invit astăzi să ne bucurăm de darul odihnei oferit de Dumnezeu!

 

autor: Paula-Cristina Morariu

Armoniile vieții sănătoase
Armoniile vieții sănătoase
Sănătatea noastră este un dar de care suntem responsabili. Este un privilegiu, dar este și o luptă pe care trebuie să o dăm în fiecare zi cu acele obiceiuri care nu ne îngăduie să ne bucurăm de viața fericită pe care Dumnezeu a pregătit-o pentru noi. Dacă vrei cu adevărat să fii sănătos, te așteptăm alături de noi în această călătorie de 366 de zile! Ne dorim ca, la final, viața ta să fie la fel de fericită cum a fost a paraliticului de la Betesda!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor