CONDIȚIA FIZICĂ

Dacă, alergând cu cei ce aleargă pe picioare, ei te obosesc, cum vei putea să te iei la întrecere cu niște cai? Și, dacă nu te crezi la adăpost decât într-o țară liniștită, ce vei face pe malurile îngâmfate ale Iordanului?
Ieremia 12:5

Ascultă ediția audio aici.

„Exercițiul fizic în aer liber și în lumina plăcută a soarelui se numără printre cele mai înalte și mai bogate binecuvântări date de Dumnezeu omului. El ține organismul în formă, îi dă putere și, dacă este însoțit de toate celelalte obiceiuri, este cel mai sigur scut împotriva bolii și a îmbătrânirii premature” (Christian Temperance and Bible Hygiene, p. 173).

Activitatea reprezintă legea vieții. Dacă nu ne mișcăm zilnic, afară, în aer liber cel puțin o oră, întregul organism are de suferit – atât din punct de vedere fizic, cât și în toate celelalte planuri. Mișcarea fizică întărește oasele, dezvoltă mușchii, pune sângele în circulație, îmbunătățește activitatea inimii și a creierului, combate depresia, anxietatea și stresul, este unul dintre cele mai bune somnifere și ajută la menținerea unei greutăți corporale ideale. Prin mișcare fizică, practic întreaga ființă are de câștigat. În termeni obișnuiți, noi spunem că avem condiție fizică.

În general exercițiul pentru corpul omenesc este benefic pentru o dezvoltare armonioasă. Orice formă de exercițiu fizic prinde bine: mersul pe jos, alergarea ușoară, înotul, gimnastica, ciclismul, grădinăritul etc. Important este să îl facem continuu, să ne deprindem cu el. Altfel, mușchii noștri se vor pipernici, și nu doar cei fizici. De aceea profetul Ieremia ne atrage atenția să avem mereu condiție fizică acum, în vremuri cât de cât acceptabile, pentru ca atunci când „va trebui să ne luăm la întrecere cu niște cai”, adică atunci când vom avea de întâmpinat încercări grele, „condiția noastră fizică” dobândită anterior să ne fie de folos. Micile încercări trecute cu bine zilnic ne vor pregăti pentru încercările mai mari în timp de strâmtorare. Așadar, să nu ne mai văicărim, să nu ne mai lamentăm, ci să ieșim afară la mișcare fizică! Starea noastră de spirit se va modifica instant, iar vigoarea și eficiența noastră vor spori pe toate planurile. Mintea revigorată se va îndrepta spre Creatorul nostru pentru ajutor și vom putea ține pasul cu caii pe „malurile îngâmfate ale Iordanului”.

 

autor: Elena Pridie

Armoniile vieții sănătoase
Armoniile vieții sănătoase
Sănătatea noastră este un dar de care suntem responsabili. Este un privilegiu, dar este și o luptă pe care trebuie să o dăm în fiecare zi cu acele obiceiuri care nu ne îngăduie să ne bucurăm de viața fericită pe care Dumnezeu a pregătit-o pentru noi. Dacă vrei cu adevărat să fii sănătos, te așteptăm alături de noi în această călătorie de 366 de zile! Ne dorim ca, la final, viața ta să fie la fel de fericită cum a fost a paraliticului de la Betesda!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor