DOMNUL VA PURTA DE GRIJĂ

Avraam a pus locului aceluia numele „Domnul va purta de grijă”. De aceea se spune și azi: „La muntele unde Domnul va purta de grijă.“
Geneza 22:14

Ascultă ediția audio aici.

Îngrijorarea este o experiență umană firească. Ea se caracterizează prin prezența gândurilor negative, intruzive, desfășurate în mod repetitiv cu privire la evenimentele viitoare.

Cu toții ne facem griji din când în când, deoarece ne dorim să avem cât mai mult control asupra situațiilor și să evităm surprizele neplăcute. Doar că îngrijorarea produce efecte negative asupra organismului nostru, prin afectarea sistemelor sale biologice. Spre exemplu, este asociată cu suprastimularea sistemului nervos simpatic, cu manifestări de tipul „luptă sau fugi”, precum un ritm cardiac accelerat, rigiditate musculară, tulburări digestive, scăderea atenției, a memoriei de lucru și a procesului de învățare. De asemenea, la nivelul sistemului cardiovascular, determină creșterea tensiunii arteriale, dezechilibrul metabolismului lipidic și formarea plăcilor de aterom vasculare. Majoritatea studiilor care se concentrează direct pe impactul emoțional al îngrijorării constată că aceasta determină în principal emoții negative, lucru care ajută la declanșarea și/sau menținerea depresiei la persoanele intens îngrijorate.

Privind acum la episodul în care Avraam este chemat să își aducă fiul ca jertfă, ne putem gândi la greutatea încărcăturii emoționale pe care probabil a experimentat-o, cu inima bătându-i puternic, respirația îngreunată, mâinile-i tremurânde, angajarea întregului organism în starea de „luptă sau fugi”. Dar cu cine să lupte? Unde să fugă? A ales să meargă înainte plin de încredere în Dumnezeu și să demonstreze astfel inutilitatea îngrijorărilor.

„Dacă ne încredem fără încetare în Dumnezeu, vom avea sentimentul de siguranță; frica permanentă de relele viitoare va înceta. Nu vor mai exista îngrijorare și neliniște imaginară. Noi avem un Tată ceresc care Se îngrijește de copiii Lui și dorește să le ofere suficient har pentru orice vreme de nevoie” (Minte, caracter, personalitate, vol. 2, p. 468).

Te provoc astăzi să predai Domnului toate îngrijorările tale și, în felul acesta, să eviți efectele lor negative asupra organismului tău.

 

autor: Liliana Ciobanu

Armoniile vieții sănătoase
Armoniile vieții sănătoase
Sănătatea noastră este un dar de care suntem responsabili. Este un privilegiu, dar este și o luptă pe care trebuie să o dăm în fiecare zi cu acele obiceiuri care nu ne îngăduie să ne bucurăm de viața fericită pe care Dumnezeu a pregătit-o pentru noi. Dacă vrei cu adevărat să fii sănătos, te așteptăm alături de noi în această călătorie de 366 de zile! Ne dorim ca, la final, viața ta să fie la fel de fericită cum a fost a paraliticului de la Betesda!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor