TEMPERANȚA – O VIRTUTE MAJORĂ REDESCOPERITĂ DE ȘTIINȚĂ

Să nu vorbească de rău pe nimeni, să nu fie gata de ceartă, ci cumpătați, plini de blândețe față de toți oamenii.
Tit 3:2

Ascultă ediția audio aici.

Ca parte a misiunii de organizare a bisericii din Creta, Pavel punctează în epistola către Tit trăsăturile care recomandă pentru slujire creștinul de orice condiție (prezbiter, vârstnic, femeie, tânăr). De remarcat este că, în timp ce unele criterii variază de la o condiție la alta, temperanța/cumpătarea este elementul care rămâne constant, fapt care indică valoarea lui.

Termenul „cumpătare/temperanță” a fost redescoperit de către științele psihosociale ale secolului al XXI-lea și convertit în conceptul de „autocontrol comprehensiv”. Acesta este un principiu de viață manifestat în toate domeniile, și nu doar un autocontrol selectiv, exercitat din teamă sau coerciție, doar în anumite direcții. Astfel, știința validează și susține conceptul creștin de sfințire a vieții.

Cercetătorii C. Peterson și M.E.P. Seligman afirmă că temperanța este una din cele șase virtuți umane fundamentale, alături de: înțelepciune, curaj, omenie, dreptate, transcendență/spiritualitate – virtuți care definesc excelența în ceea ce privește personalitatea umană în toate culturile și perioadele istorice ale omenirii. Cercetătorii susțin faptul că nu poate fi vorba de progres social fără aceste virtuți!

Profesorul Roy Baumayster, de la Universitatea de Stat din Florida, afirmă: „Cele mai multe din problemele care destabilizează pur și simplu lumea modernă – dependențe, excese alimentare, sedentarism, violență domestică, furturi și fraude, datorii, boli cu transmitere sexuală, sarcini nedorite, eșecuri educațio­nale și vocaționale – au ca rădăcină o insuficientă exercitare a autocontrolului” (Willpower, Rediscovering the Greatest Human Strenght, 2011).

Doamne, revitalizează-mi interesul, ca adventist de ziua a șaptea, față de acest subiect important, de a-mi câștiga inima definitiv pentru temperanță și de a mă reașeza în locul care mi-a fost rezervat de cer – în fruntea forțelor care promovează temperanța și luptă pentru ea în societatea de azi.

autor: Valentina Dan

Armoniile vieții sănătoase
Armoniile vieții sănătoase
Sănătatea noastră este un dar de care suntem responsabili. Este un privilegiu, dar este și o luptă pe care trebuie să o dăm în fiecare zi cu acele obiceiuri care nu ne îngăduie să ne bucurăm de viața fericită pe care Dumnezeu a pregătit-o pentru noi. Dacă vrei cu adevărat să fii sănătos, te așteptăm alături de noi în această călătorie de 366 de zile! Ne dorim ca, la final, viața ta să fie la fel de fericită cum a fost a paraliticului de la Betesda!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor