SĂ NE PĂSTRĂM PUTEREA DE VIAȚĂ!

Puterea ta să țină cât zilele tale!
Deuteronomul 33:25

Ascultă ediția audio aici.

Intenția lui Dumnezeu a fost ca omul să trăiască veșnic. Însă, odată cu neascultarea, în lume a intrat păcatul, și prin el, suferința și moartea. „Boala, suferința, moartea sunt lucrarea unei puteri opuse. Satana e nimicitorul, Dumnezeu, reparatorul” (Divina vindecare, p. 112).

Dumnezeu dorește ca fiecare om să fie sănătos. Ioan descrie în felul următor această stare în epistola sa: „Preaiubitule, doresc ca toate lucrurile tale să-ți meargă bine, și sănătatea ta să sporească tot așa cum sporește sufletul tău” (3 Ioan 2).

Sănătatea noastă depinde într-o a șasea parte de factorii ereditari, o altă șesime, de intervențiile medicale în caz de criză, iar patru șesimi depind de stilul de viață. Dacă cineva se naște cu un anumit factor ereditar, nu înseamnă neapărat că se va și îmbolnăvi. E ca și când ne-am umple arma cu gloanțe. Ca să distrugem cu ea, e necesar să apăsăm pe trăgaci. Aceasta înseamnă stilul de viață. În situații de criză e nevoie de intervenția medicală, fie chirurgicală, fie farmaceutică, care poate salva vieți. Însă niciun medic nu poate să facă pentru bolnav ceea ce omul poate să-și facă sieși, și anume, să trăiască în armonie cu legile naturii. Ellen White scrie următoarele în cartea Divina vindecare: „Aerul curat, lumina solară, cumpătarea, odihna, exercițiul fizic, dieta corespunzătoare, folosirea apei, încrederea în puterea divină – acestea sunt adevărate remedii. Fiecare om ar trebui să aibă cunoștințe despre mijloacele de refacere ale organismului și despre modul în care să le folosească” (p. 126).

„Cei mai mulți suferă din cauza comportamentului lor greșit… Dumnezeu ne-a înzestrat cu o anumită măsură de forță vitală… Dacă păstrăm cu grijă forța vitală, ținem în ordine mecanismul delicat al organismului, rezultatul e sănătatea. Dacă însă forța vitală e epuizată prea repede, sistemul nervos împrumută putere pentru nevoile curente din resursele sale de energie, iar când un organ e vătămat, toate sunt afectate” (p. 234).

Pentru sănătatea fizică, intelectuală, spirituală, să cercetăm, să aplicăm remediile de mai sus, în timp ce ascultăm de Domnul prin credință, întru slava Sa.

autor: Tibor Ősz

Armoniile vieții sănătoase
Armoniile vieții sănătoase
Sănătatea noastră este un dar de care suntem responsabili. Este un privilegiu, dar este și o luptă pe care trebuie să o dăm în fiecare zi cu acele obiceiuri care nu ne îngăduie să ne bucurăm de viața fericită pe care Dumnezeu a pregătit-o pentru noi. Dacă vrei cu adevărat să fii sănătos, te așteptăm alături de noi în această călătorie de 366 de zile! Ne dorim ca, la final, viața ta să fie la fel de fericită cum a fost a paraliticului de la Betesda!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video