CURAJUL DE A EDUCA

Binecuvântat este omul care găsește înțelepciunea  și cel care dobândește priceperea,  pentru că ea este mai de preț decât argintul  și venitul ei este mai mare decât al aurului.
Proverbele 3:13-14

Ascultă ediția audio aici.

  

Pestalozzi a fost primul pedagog care a renunțat la educația prin nuia, respectiv inducerea fricii, și s-a orientat spre educarea copiilor prin cooperare și prin câștigarea încrederii în adult! Ulterior, teoriile sale au fost susținute prin numeroase cercetări de renume.

Frica îi poate fi indusă copilului atât prin violență fizică, cât și prin abuz psihic, prin cuvintele pe care le rostim. Criticăm copilul ca întreg (nu îmi mai place de tine), și nu comportamentul acestuia (nu îmi place cum te porți acum). Această frică va duce la frustrare, la sentimente de vinovăție (nu sunt suficient de bun), la violență și comportamente inadecvate.

Neglijarea copilului (nu are limite și reguli clar stabilite, deci nu știe ce este permis sau nu să facă) va avea aceleași consecințe devastatoare asupra încrederii în forțele proprii și asupra modului în care va învăța să relaționeze cu ceilalți. Scopul nostru, ca părinți sau educatori, este acela de a câștiga încrederea și cooperarea copiilor, dar și de a stabili limite și reguli, precum și consecințele care vor urma, dacă acestea vor fi încălcate.

Doamne, pune în noi și în toți cei care au în grijă educația copiilor și a tinerilor răbdare din răbdarea Ta, iubire din iubirea Ta și pace din pacea Ta, astfel încât să-i putem educa pe cei cu care ne-ai binecuvântat, ajutându-i să ajungă oameni de valoare, pentru slava și onoarea Ta!

autor: Lois Moga

Învățând să fim mai buni
Învățând să fim mai buni
Devoționalul principal al anului 2023 este scris de profesori, de pastori și de elevi din România,, care au gustat bunătatea lui Dumnezeu în familie și în sistemul adventist de educație. În fiecare dimineață, suntem invitați să îmbrățișăm umilința, răbdarea, dragostea și împreuna-simțire. În Hristos, putem învăța să fim buni unii cu alții. Până la urmă, aceasta este limba cerului!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor