OCHII LOR PRIVESC

Numai ia seama asupra ta și veghează cu luare-aminte asupra sufletului tău în toate zilele vieții tale, ca nu cumva să uiți lucrurile pe care ți le-au văzut ochii și să-ți iasă din inimă; fă-le cunoscute copiilor tăi și copiilor copiilor tăi.
Deuteronomul 4:9

Ascultă ediția audio aici.

 

Biblia este o carte foarte practică și folositoare pentru familii. Textul de azi reprezintă o provocare pentru bunici. De vreme ce aceștia nu mai locuiesc în aceeași casă cu familia lărgită, uneori este dificil de găsit modalități ca bunicii să aibă locul lor în peisaj.

Există patru principii (4R) care guvernează relația părinte-bunic: respectul, responsabilitatea, reciprocitatea și reziliența. Textul de astăzi ne arată cum acționează acestea.

Respectul – Ține-ți atent sub observație propria persoană. Copiii învață din exemplu, astfel, chiar dacă nu bunicii îi modelează în primul rând pe nepoți, nepoții îi observă cum interacționează cu părinții lor și dacă nu cumva contramandează regulile instaurate de părinți.

Responsabilitatea – Rămâi vigilent(ă) cât timp trăiești. Bunicii nu pot vorbi despre credincioșia, mila și dragostea nepieritoare a lui Dumnezeu fără să vorbească despre felul în care Dumnezeu a fost Dumnezeul lor personal de-a lungul vieții.

Reciprocitatea – Învață-i pe copiii și nepoții tăi ce ai auzit și ce ai văzut. Relația unui bunic cu Dumnezeu care este reală și dinamică reprezintă o moștenire neprețuită pentru următoarele generații.

Reziliența – Nu uita nimic din ce ai văzut. Bunicii știu prin ce au trecut părinții nepoților lor și își cunosc și propriile istorii de viață. Copiii care știu cine sunt și de unde provin pot face față oricăror lucruri pe care li le aruncă viața în față. Ei înțeleg că familia lor a înfruntat greutăți pentru a ajunge unde este astăzi – adică a dat dovadă de reziliență.

E un deliciu să fii bunic, pentru că ajungi să iubești necondiționat. În același timp, cunoști și înțelegi deja provocările întâmpinate în creșterea copiilor. Bunicii le pot oferi o mână de ajutor părinților atunci când aceștia ajung epuizați de responsabilitățile de zi cu zi.

Dumnezeule Tată, ajută-mă să-mi învăț nepoții toate aceste lucruri prin exemplul pe care îl ofer, prin comportamentul și dragostea pe care le-o port părinților lor!

autor: Wilma Kirk-Lee

Învățând să fim mai buni
Învățând să fim mai buni
Devoționalul principal al anului 2023 este scris de profesori, de pastori și de elevi din România,, care au gustat bunătatea lui Dumnezeu în familie și în sistemul adventist de educație. În fiecare dimineață, suntem invitați să îmbrățișăm umilința, răbdarea, dragostea și împreuna-simțire. În Hristos, putem învăța să fim buni unii cu alții. Până la urmă, aceasta este limba cerului!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor