NAAMAN ȘI SOȚIA

Dar omul acesta tare și viteaz era lepros.
2 Împărați 5:1

Ascultă ediția audio aici.

Întâmplarea cu Naaman este cunoscută și poate puțin a fost abordată din perspectiva familiei. Chiar dacă Biblia nu ne spune mai multe despre familia lui, totuși putem identifica din text câteva principii care ne pot ajuta să avem familii mai trainice și mai sănătoase.

Primul lucru pe care îl aflăm despre familia aceasta este că se confruntă cu o problemă: lepra lui Naaman. Problema aceasta este știută de foarte puțini oameni din afară. Aflarea ei ar fi afectat statutul lui Naaman și, implicit, familia. Orice familie se poate confrunta cu probleme de orice natură și, pentru stabilitate și liniște, este cel mai bine să se păstreze tăcerea, căutând în sânul familiei soluțiile cele mai bune. Postarea în public a problemelor nu face decât să pună familia într-o situație delicată, iar expunerea la cei din afara familiei face ca accentul să cadă pe cine este vinovat, nu pe soluții.

Al doilea lucru pe care îl remarcăm este deschiderea și curajul fetiței din casa lor de a vorbi și de a găsi o soluție pentru problema știută. Acest comportament al fetiței are la bază atitudinea lui Naaman și a soției față de cei din casa lor. Atitudinea lor face ca atmosfera din cămin să fie una de încredere și ajutor reciproc. Dacă acțiunile noastre ca părinți ar transmite dragoste și acceptare, copiii noștri ar avea mai mult curaj, s-ar deschide mai mult și ar participa mai activ la găsirea de soluții atunci când apar probleme.

Al treilea lucru pe care îl găsim este relația frumoasă dintre ei ca soți. Cu siguranță că acele cuvinte ale fetiței preluate de soție i-au dat curaj lui Naaman să creadă și să acționeze. Acesta își tratează cu respect soția, și sfaturile ei sunt luate în seamă deoarece știe că acțiunile ei sunt spre binele lui și al familiei. Ce bine este când cuvintele sau îndemnurile partenerului au la bază dragostea și sunt întotdeauna ascultate. Comunicarea dintre parteneri este esențială pentru o căsnicie de succes.

autor: Ovidiu Luncanu

Învățând să fim mai buni
Învățând să fim mai buni
Devoționalul principal al anului 2023 este scris de profesori, de pastori și de elevi din România,, care au gustat bunătatea lui Dumnezeu în familie și în sistemul adventist de educație. În fiecare dimineață, suntem invitați să îmbrățișăm umilința, răbdarea, dragostea și împreuna-simțire. În Hristos, putem învăța să fim buni unii cu alții. Până la urmă, aceasta este limba cerului!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video