SĂ LUĂM O POZIȚIE FERMĂ PENTRU CUMPĂTARE

Toți cei ce se luptă la jocurile de obște se supun la tot felul de înfrânări. Și ei fac lucrul acesta ca să capete o cunună care se poate veșteji; noi să facem lucrul acesta pentru o cunună care nu se poate veșteji.
1 Corinteni 9:25

Ascultă ediția audio aici.

În cercul familiei și în comunitate, noi trebuie să așezăm cumpătarea creștină pe un piedestal înalt. Ea trebuie să fie un element viu și lucrător, reformând obiceiurile, dispozițiile și caracterele. Necumpătarea stă la baza tuturor relelor din lumea noastră (Temperanța, p. 165).

Copiii au nevoie să li se dea lecții care să hrănească în ei curajul de a se opune răului. (…) Părinții trebuie să aibă mare grijă ce hrană le dau copiilor. Prea adesea, unii ajung bețivi din cauza lecțiilor de necumpătare învățate în cămin. Dați-le copiilor hrană care să le zidească mintea și trupul, dar țineți-i departe de mâncărurile foarte condimentate, care vor trezi în ei dorința după stimulente și mai puternice.

Folosirea tutunului și a băuturilor tari are foarte mult de-a face cu înmulțirea bolilor și a criminalității. Tutunul este o otravă lentă, insidioasă și extrem de distructivă, iar folosirea lui produce un rău nespus. (…)

Nu este nevoie de argumente pentru a demonstra relele consumului de băuturi alcoolice. Sunt peste tot oameni amețiți și cu privirea încețoșată, ajunși niște epave – suflete pentru care a murit Hristos și pentru care îngerii plâng. Ei sunt o pată pentru civilizația cu care ne mândrim. (…)

Cei din timpurile antice, care alergau pentru un premiu, și-au dat seama de importanța obiceiurilor de cumpătare, iar noi, care alergăm pentru o cunună cerească, ar trebui să ne dăm seama de valoarea lor cu atât mai mult. Trebuie să depunem toate eforturile pentru a birui răul (Manuscript 29, 1886).

Se cere curaj moral pentru a adera la principiile cumpătării stricte în orice timp și în orice loc (Youth’s Instructor, 24 septembrie 1907).

Nu uita că îți țeși zilnic o pânză de obiceiuri. (…) Cu cât respecți mai mult legile sănătății, cu atât mai bine distingi ispitele și te opui lor și cu atât mai clar discerni valoarea lucrurilor veșnice (Youth’s Instructor, 25 august 1886).

autor: Ellen G. White

Învățând să fim mai buni
Învățând să fim mai buni
Devoționalul principal al anului 2023 este scris de profesori, de pastori și de elevi din România,, care au gustat bunătatea lui Dumnezeu în familie și în sistemul adventist de educație. În fiecare dimineață, suntem invitați să îmbrățișăm umilința, răbdarea, dragostea și împreuna-simțire. În Hristos, putem învăța să fim buni unii cu alții. Până la urmă, aceasta este limba cerului!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video