AVEȚI MILĂ!

Mi-e milă de mulțime…
Matei 15:32

Ascultă ediția audio aici.

A-ți păsa înseamnă a avea grijă de celălalt atunci când este rănit și a face ceva pentru a-i ușura durerea. Înseamnă să fii interesat de durerea lui, dar și sensibil față de ceea ce simte el.

În Evanghelia după Matei este relatat un moment în care Domnul Isus Își exprimă compasiunea față de mulțime. Se urcase pe unul dintre dealurile care înconjurau marea și mulți veneau la El pentru a fi vindecați. Făcuse minuni mari în ziua aceea.

Dar Isus începe să fie sensibil și față de altă nevoie a oamenilor – foamea. Își cheamă ucenicii și le spune: „Mi-e milă de mulțime, pentru că sunt deja trei zile de când stau cu Mine și nu au ce să mănânce. Nu vreau să-i las să plece flămânzi, ca nu cumva să leșine pe drum” (Matei 15:32).

Hai să ne gândim puțin la câteva lucruri: De unde știa Isus că oamenii erau flămânzi? Cu siguranță, pentru că era Dumnezeu, știa ce este în mintea oamenilor. Dar El știa lucrul acesta și pentru că El era om. Dar poți cunoaște sentimentul de foame fără să fii interesat de ceea ce simt ceilalți de lângă tine. Isus putea să spună fără mustrări de conștiință: „I-am vindecat, acum să se ducă și ei acasă.” Concentrat exclusiv pe vindecare și pe predicare, ar fi putut trece cu vederea aspectul acesta. Făcea doar lucruri pe care ceilalți nu le puteau face, dar de mâncare puteau să se îngrijească și singuri. Mai erau atât de mulți de vindecat, atât de mulți care doreau să asculte, atâtea cuvinte de spus… Și apoi, omul nu trăiește numai cu pâine, ci și cu Cuvântul lui Dumnezeu… nu?

Ce L-a făcut să-i fie milă, compasiune? Sigur, Dumnezeu este milostiv și El era Dumnezeu. Dar El avusese parte de înfometare. Știa ce simți atunci când nu ai ce mânca. Timp de 40 de zile a stat în pustie fără să mănânce. Hristos avea milă pentru că știa cum este să-ți fie foame și a înțeles că nevoia cea mai importantă a oamenilor era acum mâncarea.

Grija lui față de oameni nu era motivată de comportamentul acestora. Nici de modul în care L-au tratat aceștia. Nici de ceea ce Îi ofereau oamenii aceștia. Avea compasiune pentru că a văzut durerea lor, o durere pe care o cunoștea și El.

În ce domenii ai suferit și ai căpătat astfel capacitatea de a manifesta compasiune față de cei dragi? Care sunt lucrurile importante pentru familia ta astăzi?

Doamne, adu-mi aminte de compasiunea și de grija Ta față de mine! Ajută-mă să am aceeași atitudine față de cei dragi!

autor: Marius Andrei

Învățând să fim mai buni
Învățând să fim mai buni
Devoționalul principal al anului 2023 este scris de profesori, de pastori și de elevi din România,, care au gustat bunătatea lui Dumnezeu în familie și în sistemul adventist de educație. În fiecare dimineață, suntem invitați să îmbrățișăm umilința, răbdarea, dragostea și împreuna-simțire. În Hristos, putem învăța să fim buni unii cu alții. Până la urmă, aceasta este limba cerului!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor