ÎNVAȚĂ-I SĂ-L IUBEASCĂ PE DUMNEZEU!

Să le întipărești [poruncile acestea] în mintea copiilor tăi și să le vorbești de ele când vei fi acasă, când vei pleca în călătorie, când te vei culca și când te vei scula.
Deuteronomul 6:7

Ascultă ediția audio aici.

Contextul imediat al capitolului 6 din Deuteronomul este darea Celor Zece Porunci de Însuși Dumnezeu, în capitolul 5. Așadar, formularea „poruncile acestea” (Deuteronomul 6:6) se referă, cel mai probabil, la Cele Zece Porunci. Este ușor să-i învățăm pe copii Decalogul, deoarece se referă la niște comportamente exterioare, ușor de observat. Dar să nu trecem peste importanța de a ne învăța copiii să Îl iubească pe Dumnezeu din toată inima lor, cu tot sufletul lor și cu toată puterea lor (v. 5, vezi și Matei 22:37,38). Cele două au o legătură directă. Dacă ne învățăm copiii să-L iubească pe Dumnezeu din toată inima, atunci ascultarea de Cele Zece Porunci va fi o manifestare a respectivei iubiri. Dar, dacă îi învățăm să respecte Decalogul fără să-i învățăm să-L iubească pe Dumnezeu, ne aflăm în pericolul de a crește niște copii legaliști, care s-ar putea revolta împotriva legilor, pentru că nu-L iubesc pe Cel care le-a scris. Dragostea pentru Dumnezeu ne va duce copiii la ascultarea de Decalog.

Dacă urmărim să-i învățăm pe copii să respecte Legea lui Dumnezeu, trebuie ca noi înșine să o respectăm. Dacă încercăm să ne instruim copiii pe principiul: „Fă ce spun eu, nu ce fac eu”, nu vom reuși să îi învățăm să asculte de Dumnezeu. Exemplul nostru în lucrurile spirituale este unul imens în ochii copiilor noștri. Dacă ei observă că suntem leneși din punct de vedere spiritual, nemergând la biserică, necitind din Biblie sau nerugându-ne și călcând Legea lui Dumnezeu, se vor întreba de ce ei trebuie să meargă la biserică, de ce trebuie să citească din Biblie și să se roage și de ce ar trebui să țină Legea lui Dumnezeu.

Textul spune că trebuie să facem ceva mai mult decât un scurt altar de familie dimineața și seara – trebuie să-i învățăm să-L iubească pe El și să asculte de El pe parcursul activităților de rutină ale vieții, la muncă, la joacă, la masă. Dumnezeu și Cuvântul Său ar trebui să ne influențeze de-a lungul zilei.

Tată, ajută-ne să ne învățăm copiii să Te iubească și, pentru că Te iubesc, să dorească să țină legile Tale!

autor: Jared Miller

Învățând să fim mai buni
Învățând să fim mai buni
Devoționalul principal al anului 2023 este scris de profesori, de pastori și de elevi din România,, care au gustat bunătatea lui Dumnezeu în familie și în sistemul adventist de educație. În fiecare dimineață, suntem invitați să îmbrățișăm umilința, răbdarea, dragostea și împreuna-simțire. În Hristos, putem învăța să fim buni unii cu alții. Până la urmă, aceasta este limba cerului!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor