MĂRTURISIREA

Cine își ascunde fărădelegile nu propășește, dar cine le mărturisește și se lasă de ele capătă îndurare.
Proverbele 28:13

Ascultă ediția audio aici.

Relația de familie poate deveni vulnerabilă în momente de criză, tensiuni sau situații dificile. Pot apărea supărări, frustrări, neînțelegeri, emoții negative, care conduc foarte ușor la declanșarea mâniei. Locul unde mânia se poate exterioriza fără reținere este chiar în familie. Apostolul Pavel scrie, în Efeseni 4:26: „Mâniați-vă și nu păcătuiți. Să n-apună soarele peste mânia voastră.”

Mânia este emoția foarte des întâlnită și chiar exteriorizată în viața de familie. Mânia ajunge să fie o problemă mult mai mare în căsătorie, deoarece soțul și soția interacționează fără reținere unul cu celălalt în fiecare zi. Mânia și supărarea conduc la neînțelegeri, iar în relația de familie mânia este și mai distructivă atunci când este asociată cu tăcerea sau cu disprețul față de partener.

Ce facem cu mânia? Fiecare putem alege (conștient sau nu) doar una dintre căile prezentate mai jos:

1.  Exteriorizarea mâniei este o modalitate egoistă de rezolvare a problemelor, care le produce celorlalți răni și suferință; „Niciun cuvânt stricat să nu vă iasă din gură, ci unul bun, pentru zidire, după cum e nevoie ca să dea har celor ce-l aud” (Efeseni 4:29).

2.  Interiorizarea mâniei este o cale riscantă din punct de vedere psihologic. Are ca efecte anxietatea, depresia sau răbufniri în alte momente, pe un fond de stres acumulat.

3.  Rezolvarea zilnică a problemelor prin recunoașterea și mărturisirea emoțiilor resimțite. „Mâniați-vă și nu păcătuiți. Să n-apună soarele peste mânia voastră” (Efeseni 4:26).

Una dintre condițiile principale în rezolvarea problemelor de mânie este să recunoaștem prezența mâniei. Recunoscând mânia și explorând motivele durerii, cuplurile găsesc drumul spre înțelegere și rezolvare.

La acest ceas al rugăciunii, vino înaintea Celui care te cunoaște și mărturisește-I durerea și frământarea ta; apoi, roagă-L să te ajute în rezolvare. Mărturisește înaintea Lui că ai nevoie de răbdare, de îndelungă răbdare sau chiar de răbdarea sfinților. Apoi mergi la acela cu care ești în conflict și mărturisește-i gândurile tale. „Cine își ascunde fărădelegile nu propășește, dar cine le mărturisește și se lasă de ele capătă îndurare” (Proverbele 28:13).

autor: Eugen Profir

Învățând să fim mai buni
Învățând să fim mai buni
Devoționalul principal al anului 2023 este scris de profesori, de pastori și de elevi din România,, care au gustat bunătatea lui Dumnezeu în familie și în sistemul adventist de educație. În fiecare dimineață, suntem invitați să îmbrățișăm umilința, răbdarea, dragostea și împreuna-simțire. În Hristos, putem învăța să fim buni unii cu alții. Până la urmă, aceasta este limba cerului!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor