REUȘITA FAMILIEI

Învață-l pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze și, când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea.
Proverbele 22:6

Ascultă ediția audio aici.

Familia este valoarea de mare preț pe care ne-a dat-o Dumnezeu. Gustăm fericirea prin acest dar divin dacă la temelia lui este iubirea adevărată.

Cum putem transmite mai departe fericirea în cămin? Copiii învață dragostea în cămin prin relația dintre soț și soție și prin cea dintre părinți și copii.

„Cea mai bună cale de a-i învăța pe copii respectul față de tată și mamă este aceea de a oferi ocazia să-l vadă pe tată manifestând gesturi amabile față de mamă și pe mamă acordându-i respect și onoare tatălui”  (Minte, caracter, personalitate, vol. 1, p. 216).

Când privesc la iubirea părinților lor, copiii învață cum să-și iubească viitorii parteneri de viață. Dacă nu există dragoste manifestată între părinți, copiii nu învață respectul și adevărata valoare a iubirii, iar iubirea fără respect se poate transforma în abuz verbal, emoțional și chiar fizic.

Pregătirea tinerilor în vederea întemeierii propriilor familii, încă din casa părintească, este o datorie creștină. Aici trebuie să învețe renunțarea la sine și manifestarea bunătății, a simpatiei și a unui spirit curtenitor (Idem, p. 213).

Iubirea înseamnă slujire. Când te căsătorești, te angajezi să-i slujești celuilalt spre fericirea lui. Când Dumnezeu le dăruiește un copil, părinții trebuie să-l educe în spiritul slujirii, pentru ca atunci când va ajunge să-i ofere iubire viitorului partener de viață să știe să o facă. Dacă întotdeauna alții l-au slujit, tânărul va confunda familia cu un loc în care celălalt trebuie să-i slujească.

Nu avem voie să pregătim tineri de acest fel. Ei nu trebuie să devină experți în a le cere celorlalți să le îndeplinească dorințele; dacă lucrul acesta nu se realizează, ei vor fi o permanentă sursă de nemulțumire și de supărare și vor deveni nefericiți.

Să învățăm copiii să slujească nu pentru a-i înrobi, ci pentru a-i învăța să fie fericiți. Slujirea îi va face vrednici de iubit.

Să nu uităm: dragostea se învață în familie, între soț și soție, între părinți și copii.

Să ne rugăm pentru misiunea familiei de a-i pregăti pe copii și pentru viața aceasta, și pentru viața veșnică!

autor: Daniel Gheorghiță

Învățând să fim mai buni
Învățând să fim mai buni
Devoționalul principal al anului 2023 este scris de profesori, de pastori și de elevi din România,, care au gustat bunătatea lui Dumnezeu în familie și în sistemul adventist de educație. În fiecare dimineață, suntem invitați să îmbrățișăm umilința, răbdarea, dragostea și împreuna-simțire. În Hristos, putem învăța să fim buni unii cu alții. Până la urmă, aceasta este limba cerului!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor