FĂ LA FEL!

Dar Esau a alergat înaintea lui, l-a îmbrățișat, i s-a aruncat pe grumaz și l-a sărutat. Și au plâns.
Geneza 33:4

Ascultă ediția audio aici.

Probabil că ai auzit zicala: „Să faci ce zice popa, nu ce face popa”, doar că acest principiu nu funcționează când vine vorba de creșterea copiilor. Fie că ne convine, fie că nu, copiii noștri au fost creați să învețe urmărindu-ne pe noi cum ne ducem viața cotidiană.

Una dintre informațiile uimitoare despre vulturi este faptul că ei învață să zboare și să vâneze observându-și părinții. Aceste abilități nu sunt instinctuale, la fel ca la alte creaturi ale lui Dumnezeu. Totuși, vulturii se nasc cu un alt tip de instinct, numit imprimare. Adăposturile de păsări care salvează ouă de vultur trebuie să hrănească puii manual, cu o păpușă de forma unui vultur, astfel încât vulturilor să nu le rămână imprimată imaginea îngrijitorului și să sfârșească prin a-și respinge propria specie. Când vine vorba de creșterea și educarea copiilor, nici ei nu sunt departe de tiparul de „imprimare” găsit în natură.

Versetul de azi se referă la ceea ce e considerat una dintre cele mai impresionante reuniuni de familie din Biblie. Copiii lui Iacov și-au văzut tatăl chinuindu-se la gândul întâlnirii cu unchiul lor, Esau, și au văzut și dorința tatălui lor de reconciliere. Când momentul adevărului a sosit, Geneza 33:4 ne spune că frații s-au îmbrățișat, s-au sărutat și au plâns sub privirea soțiilor și copiilor lui Iacov.

Ani mai târziu, unul dintre copiii care își privise tatăl și unchiul împăcându-se și iertându-se reciproc a imitat același comportament la o altă reuniune emoționantă de familie. În Geneza 45:14,15 îl vedem pe Iosif sărutându-și frații și plângând, precum și iertându-i de bunăvoie și punând în aplicare un plan care avea în vedere reconcilierea.

Pe măsură ce ne oprim și medităm la puterea pe care modelul o are asupra copiilor noștri, să încercăm să avem bunăvoința de a ne trăi viața în așa fel încât copiii noștri să învețe să facă ceea ce facem și noi.

Tată, ce privilegiu avem de a putea imprima în mintea copiilor noștri dragostea Ta și caracterul Tău! Te rog, dă-ne puterea și consecvența de care avem nevoie în fiecare zi, toată viața!

autor: Ketty R. Leal

Învățând să fim mai buni
Învățând să fim mai buni
Devoționalul principal al anului 2023 este scris de profesori, de pastori și de elevi din România,, care au gustat bunătatea lui Dumnezeu în familie și în sistemul adventist de educație. În fiecare dimineață, suntem invitați să îmbrățișăm umilința, răbdarea, dragostea și împreuna-simțire. În Hristos, putem învăța să fim buni unii cu alții. Până la urmă, aceasta este limba cerului!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor