RESPECTUL ÎN FAMILIE

Nevestelor, fiți supuse bărbaților voștri ca Domnului. Bărbaților, iubiți-vă nevestele cum a iubit și Hristos Biserica și S-a dat pe Sine pentru ea. Copii, ascultați în Domnul de părinții voștri, căci este drept. Și voi, părinților, nu întărâtați la mânie pe copiii voștri, ci creșteți-i în mustrarea și învățătura Domnului.
Efeseni 5:22,25; 6:1,4

Ascultă ediția audio aici.

Respectul este atitudinea de apreciere, de stimă și de considerație față de celălalt. Apostolul Pavel indică aici o poziție subordonată a soției față de soț, însă această supunere nu implică în niciun caz inferioritate. Supunerea cerută soției este de felul aceleia care se poate manifesta doar între egali; nu o ascultare servilă, ci o supunere de bunăvoie în privințele în care bărbatul a fost calificat de către Făcătorul său să fie cap (Geneza 3:16).

Pe de altă parte, răspunsul bărbatului nu este de a-i porunci soției, ci de a o iubi. În privința aceasta, soțul trebuie să-L imite pe Domnul Hristos, urmărind fericirea soției sale. E simplu și ușor să-ți iubești soția supusă și la fel de simplu și de ușor este să-i fii supusă soțului tău iubitor.

În Scriptură, neascultarea de părinți este socotită ca unul dintre cele mai mari rele. Ascultarea din partea copiilor este rațională și justă. Începând de la naștere și pentru mulți ani, copilul este cu totul dependent de grija părinților. Nu poate exista viață de familie ordonată fără ascultare din partea copiilor. Dar lucrul și mai important este că un copil neascultător de părinți cu siguranță va fi neascultător și de Dumnezeu.

Însă ascultarea cerută de la copii trebuie să aibă o bază morală. Nivelul actual scăzut al autorității părintești are drept cauză, uneori, cerințele nedrepte sau chiar brutale adresate copiilor de către părinți. Dacă ascultarea este obținută prin mijloace violente, aceasta se face în dauna încrederii și a respectului.

Așadar, respectul este o condiție esențială pentru relațiile de familie împlinite, pașnice și fericite. El acționează ca un bumerang. Îl oferi, îl vei primi înapoi. Nu respecți, atunci nu te aștepta să fii respectat.

autor: Costel Chirilianu

Învățând să fim mai buni
Învățând să fim mai buni
Devoționalul principal al anului 2023 este scris de profesori, de pastori și de elevi din România,, care au gustat bunătatea lui Dumnezeu în familie și în sistemul adventist de educație. În fiecare dimineață, suntem invitați să îmbrățișăm umilința, răbdarea, dragostea și împreuna-simțire. În Hristos, putem învăța să fim buni unii cu alții. Până la urmă, aceasta este limba cerului!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor