BUCURIA

Bucurați-vă întotdeauna!
1 Tesaloniceni 5:16

Ascultă ediția audio aici.

Căminul trebuie să fie centrul celei mai curate și nobile afecțiuni. Pacea, armonia, iubirea și fericirea trebuie cultivate cu străduință în fiecare zi, până când aceste caracteristici prețioase ajung să domnească în inimile celor care alcătuiesc familia” (Ellen White – Familia împlinită, p. 68). Ce părere aveți despre afirmația aceasta? Cum putem cultiva bucuria în căminul nostru?

Sfatul apostolului Pavel din 1 Tesaloniceni 5:16 este: „Bucurați-vă întotdeauna.” Dacă este să discutăm la nivel colectiv, în familie, sfatul acesta se poate aplica, însă trebuie să fie cultivat. Bucuria este generată de ceea ce fac sau spun membrii familiei. Aș vrea să vă ofer două „cărămizi” care pot contribui la bucuria din familie; desigur, doar dacă le vom folosi.

Unul dintre principalii factori care distrug cultivarea bucuriei este orgoliul. Atunci când tind să spun că doar eu am dreptate, că doar părerea mea contează, că doar principiile mele sunt bune, atunci atmosfera de bucurie din familie este destrămată. Dacă voi lăsa orgoliul deoparte, dacă voi face ca în familie fiecare părere să conteze, dacă voi înțelege părerea celuilalt sau a celorlalți, voi pune o cărămidă la ceea ce înseamnă bucuria căminului.

Un alt factor care alungă bucuria este spiritul de competiție. Este acea atitudine care apare atunci când mă uit în ograda altuia și observ așa-zisele realizări ale altei familii. În momentul acela, recunoștința din familie dispare, iar bucuria este îndepărtată. A avea mai mult sau a fi mai sus decât altul nu a reprezentant o adevărată bucurie și nu a creat o atmosferă mulțumitoare niciodată. Este valabil și în familie. „Mulțumiți-vă cu ce aveți…” (Evrei 13:5), spune Sfânta Carte, iar în acest fel mai adaug o cărămidă la construirea bucuriei în familie.

Celelalte „cărămizi” le-am învățat din zilele trecute și altele urmează. Să nu uitați că Dumnezeu ne va ajuta, dacă dorim să avem în familia noastră o atmosferă cerească. El să ne binecuvânteze familiile cu bucurie!

autor: Cosmin Cocea

Învățând să fim mai buni
Învățând să fim mai buni
Devoționalul principal al anului 2023 este scris de profesori, de pastori și de elevi din România,, care au gustat bunătatea lui Dumnezeu în familie și în sistemul adventist de educație. În fiecare dimineață, suntem invitați să îmbrățișăm umilința, răbdarea, dragostea și împreuna-simțire. În Hristos, putem învăța să fim buni unii cu alții. Până la urmă, aceasta este limba cerului!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor