VALORI ETERNE ÎN EDUCAȚIE

… și cei ce vor învăța pe mulți să umble în neprihănire vor străluci ca stelele, în veac și în veci de veci.
Daniel 12:3

Ascultă ediția audio aici.

    

Cea mai înaltă educație este dată de transmiterea unor valori care țin de caracter. A umbla în neprihănire înseamnă a-L cunoaște pe Cel care este neprihănit. Nu poți învăța pe cineva ceva ce nu experimentezi în mod personal. Doar cei care sunt modele pot transmite aceste valori; doar cei care umblă cu Dumnezeu pot străluci ca stelele, care reflectă, de fapt, lumina Soarelui Neprihănirii.

O legendă spune că, în timp ce călătoreau, niște nomazi au văzut o lumină puternică și au auzit un glas care le spunea să adune cât de multe pietre puteau. Unii au adunat mai multe pietre; alții, mai puține. Pe drum, unii dintre ei au renunțat la o parte din ele pentru a înainta mai ușor. La finalul călătoriei, vocea le-a spus să verifice bagajele. Pietrele se transformaseră în aur curat, strălucitor. Erau bucuroși, deoarece erau bogați, dar și triști pentru că renunțaseră la multe din ele.

Asemenea acestor pietre, caracterul nostru poate fi șlefuit pentru a deveni asemenea aurului curat. Cel care-i învață pe alții trebuie să fie bun, răbdător, încrezător, blând, integru, entuziast, corect și iubitor, exercitând o influență pozitivă.

Ca profesor, am avut parte de o provocare când o elevă a avut un comportament inadecvat la oră. În mod normal ar fi trebuit să iau măsuri pentru acel incident. La sfârșit de semestru, i-am comunicat că pedeapsa pentru ea era media zece la purtare. Nu înțelegea prea bine și nici nu-i venea să creadă, spunând că merita nota șapte sau opt. A fost atât de recunoscătoare încât a devenit cea mai responsabilă și cea mai implicată la ore dintre toți.

Dragostea necondiționată este elementul care poate motiva elevii. A preda fără dragoste înseamnă a-ți face doar datoria, dar fără strălucire. Când atingi sufletul unui copil, rezultatul va fi pentru totdeauna vizibil în viața lui. Când se simte apreciat și încurajat, elevul va fi motivat să asculte lecția. Și cine știe dacă nu cumva rezultatul va străluci pentru veșnicie!

Doamne, ajută-ne să descoperim în fiecare zi reflexia dragostei Tale în viața noastră și să reflectăm slava caracterului Tău!

autor: Simona Butuc

Învățând să fim mai buni
Învățând să fim mai buni
Devoționalul principal al anului 2023 este scris de profesori, de pastori și de elevi din România,, care au gustat bunătatea lui Dumnezeu în familie și în sistemul adventist de educație. În fiecare dimineață, suntem invitați să îmbrățișăm umilința, răbdarea, dragostea și împreuna-simțire. În Hristos, putem învăța să fim buni unii cu alții. Până la urmă, aceasta este limba cerului!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor