AM ÎNVĂȚAT SĂ SPUN „NU!”

Socrul lui Moise i-a zis: „Ce faci tu nu este bine. Te istovești singur și vei istovi și poporul acesta care este cu tine, căci lucrul este mai presus de puterile tale și nu-l vei putea face singur.”
Exodul 18:17,18

Ascultă ediția audio aici.

Moise mergea la muncă în fiecare zi, în calitate de unic judecător peste toate triburile lui Israel. Numărul oamenilor care îi solicitau timpul era așa de mare, încât el lucra din zori până în amurg, fără să își reducă câtuși de puțin din volumul de muncă. Socrul lui înțelept, Ietro, a observat acest lucru și și-a dat imediat seama că Moise era genul de om care nu putea spune „nu” solicitărilor. Așa că i-a sugerat să se concentreze pe două lucruri: reprezentarea poporului în fața lui Dumnezeu și rezolvarea celor mai grave dispute. Restul muncii putea fi încredințat altor oameni capabili. Moise a ascultat, a delegat, iar în scurt timp s-a trezit realizând mult mai multe lucruri decât ar fi putut înainte și chiar într-un timp mult mai scurt. Dacă acest sfat a funcționat pentru Moise, oare nu va funcționa și pentru noi?

Cu scopul de a ne achita de responsabilitățile date de Dumnezeu ca părinți, trebuie să ne stabilim limite adecvate. Avem responsabilitatea de a stabili limite pentru noi înșine și pentru copiii noștri. Scopul principal al Satanei este acela de a ne abate atenția de la misiunea noastră primordială de a face ucenici din copiii noștri. Și îi reușește extrem de ușor.

Determinându-ne să fim din ce în ce mai ocupați, el ne răpește din energia și din timpul care ar trebui dedicate copiilor. Viața aglomerată este una dintre cele mai mari provocări pe care părinții le înfruntă în ziua de azi. Poate că a venit momentul să luăm în considerare cuvintele înțelepte adresate lui Moise de către socrul său. Trebuie să învățăm să identificăm și să ne concentrăm pe ceea ce este important în loc să ne lăsăm amețiți de mulțimea de sarcini banale care ne consumă ziua.

Ai putea – de ce nu? – să-ți iei puțin timp azi pentru a-ți revizui lista cu priorități. Ești prea ocupat(ă) ca să poți petrece un timp de calitate cu copiii tăi? Ce măsuri ai nevoie să iei pentru a te asigura că profesia și alte „lucruri” nu îți împing copiii spre coada listei tale cu priorități?

Doamne, ajută-mă să văd aglomerația din viața mea așa cum este ea: ceva distructiv care mă va ține departe de tipul de părinte care doresc să fiu! Ajută-mă să-mi reorganizez prioritățile în jurul voii Tale cu privire la mine și la familia mea! Îți mulțumesc, Doamne!

autor: Claudio și Pamela Consuegra

Învățând să fim mai buni
Învățând să fim mai buni
Devoționalul principal al anului 2023 este scris de profesori, de pastori și de elevi din România,, care au gustat bunătatea lui Dumnezeu în familie și în sistemul adventist de educație. În fiecare dimineață, suntem invitați să îmbrățișăm umilința, răbdarea, dragostea și împreuna-simțire. În Hristos, putem învăța să fim buni unii cu alții. Până la urmă, aceasta este limba cerului!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor