UN PROFESOR ÎNȚELEPT

Înțelepciunea care vine de sus este întâi curată, apoi pașnică, blândă, ușor de înduplecat, plină de îndurare și de roade bune, fără părtinire, nefățarnică.
Iacov 3:17

Ascultă ediția audio aici.

Toți profesorii transmit cunoștințe. Profesorii buni împărtășesc, pe lângă acestea, și înțelepciune. Este bine ca elevii să cunoască următorul adevăr: 1 + 1 = 2. Chiar este esențial ca toți școlarii să știe că în spatele codului matematic există ordine, organizare și exactitate. Aceasta înseamnă cunoaștere. Dar înțelepciunea face mai mult decât atât: ea spune că în spatele acestor legi de nezdruncinat Se află un Dumnezeu al organizării, al detaliilor și al exactității.

Iacov descrie două feluri de înțelepciune: „cea pământească” și „cea de sus”, cerească. Înțelepciunea pământească poate fi aplicarea practică a cunoștințelor, dar aceasta nu va garanta veșnicia. Un constructor poate folosi măsurători matematice pentru a construi o casă cu profesionalism, dar aceasta nu înseamnă că este înțelept. Înțelepciunea cerească este mai mult decât practicarea cunoașterii. Ea vine de sus, deci își are originea în Hristos, acolo unde „sunt ascunse toate comorile înțelepciunii și ale cunoștinței” (Coloseni 2:3).

Adevărata înțelepciune îi învață pe elevi să-L cunoască și să-L iubească pe Dumnezeu. Profesorul înțelept Îl dezvăluie în mod conștient pe Dumnezeu în fiecare disciplină: în formule matematice, în evenimente istorice, în formațiunile geografice, în toate științele și în limbaj. Când elevii Îl vor vedea pe Domnul nu doar în învățătura noastră, ci mai degrabă în ​​faptele noastre, atunci ei vor învăța adevărata înțelepciune, care vine de sus.

„Trebuie nu numai să spuneți că sunteți creștini, ci și să exemplificați caracterul lui Hristos. Înțelepciunea de sus trebuie să transpară în toată învățarea voastră. Într-o lume a întunericului moral și a corupției, să se vadă că spiritul care vă animă este de sus, nu de jos” (Sfaturi pentru părinți, educatori și elevi, p. 94).

Rămâne doar un gând, la final: suntem doar profesori sau suntem profesori înțelepți?

autor: Lucian Răcilă

Învățând să fim mai buni
Învățând să fim mai buni
Devoționalul principal al anului 2023 este scris de profesori, de pastori și de elevi din România,, care au gustat bunătatea lui Dumnezeu în familie și în sistemul adventist de educație. În fiecare dimineață, suntem invitați să îmbrățișăm umilința, răbdarea, dragostea și împreuna-simțire. În Hristos, putem învăța să fim buni unii cu alții. Până la urmă, aceasta este limba cerului!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor