PRESIUNEA DE GRUP

Cât despre mine, prea puțin îmi pasă dacă sunt judecat de voi sau de un scaun omenesc de judecată. Ba încă nici eu însumi nu mă mai judec pe mine. Căci n-am nimic împotriva mea, totuși nu pentru aceasta sunt socotit neprihănit: Cel ce mă judecă este Domnul.
1 Corinteni 4:3,4

Ascultă ediția audio aici.

Bullyingul și presiunea de grup sunt niște probleme extrem de reale pe care copiii noștri le înfruntă în ziua de azi. În timp ce ne-ar fi ușor să le spunem lucruri ca: „Doar ignoră-i” sau „nu le acorda atenție”, pentru niște copii nu este un lucru ușor de înfruntat. De fapt, răspunsul nostru superficial le va spune că am minimalizat problema și vor ajunge să aibă mari greutăți cu gestionarea problemei.

Există o presiune tot mai mare din partea colegilor care se răsfrânge asupra copiilor noștri, substanțial mai mare față de ce am suportat noi când am fost copii. Ei sunt judecați după felul în care se îmbracă, ceea ce mănâncă, persoanele cu care se asociază și felul în care arată. Copiii noștri vor să se ridice la înălțimea așteptărilor colegilor de clasă. Vor să se integreze și să fie parte din mulțime. Stă în natura umană dorința de a fi acceptat și de a avea prieteni. Totuși, deseori această presiune și neacceptarea au împins prea mulți tineri spre depresie severă și chiar spre suicid. Cum putem, ca părinți, să neutralizăm această presiune a anturajului?

Trebuie să discutăm deschis cu copiii noștri despre bullying și despre presiunea anturajului. La altarele familiale faceți scenarii pe diverse situații și discutați cum să procedeze. Rugați-i pe copii să vină cu idei pentru unele scenarii. Ele ar putea fi acele situații cu care copilul se confruntă în momentul de față. Acestea îi vor oferi copilului instrumentele necesare pentru a răspunde provocărilor, atunci când vor apărea.

Ai discutat cu copilul tău despre cum ar putea să înfrunte presiunea anturajului și bullyingul? Se confruntă în momentul de față cu aceste probleme? Știe că îi stă la dispoziție un loc sigur unde poate găsi ajutor? Cunoști resursele disponibile pentru părinții care se zbat să-și ajute copiii în această situație?

Oh, Doamne, lumea aceasta este un loc atât de diferit de vremea în care eu am fost copil! Te rog să-mi dai un suflet sensibil și înțelept pentru a ști cum să-mi ajut copilul să facă față acestor probleme! Casa mea să fie întotdeauna un loc sigur, iar dragostea Ta să fie un turn puternic!

autor: Claudio și Pamela Consuegra

Învățând să fim mai buni
Învățând să fim mai buni
Devoționalul principal al anului 2023 este scris de profesori, de pastori și de elevi din România,, care au gustat bunătatea lui Dumnezeu în familie și în sistemul adventist de educație. În fiecare dimineață, suntem invitați să îmbrățișăm umilința, răbdarea, dragostea și împreuna-simțire. În Hristos, putem învăța să fim buni unii cu alții. Până la urmă, aceasta este limba cerului!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor