VALOAREA UNUI GÂND BUN

Nu faceți nimic din duh de ceartă sau din slavă deșartă; ci, în smerenie, fiecare să privească pe altul mai presus de el însuși.
Filipeni 2:3 VDC

Ascultă ediția audio aici.

Observasem de ceva timp că existau tensiuni între elevi. Erau grupuri mici care se șicanau, astfel încât ora era mai mult o luptă de idei, iar unii dintre ei deveniseră necomunicativi și introvertiți. M-am gândit la o provocare pentru ei, întrucât programa îmi permitea: să spună ce cuvinte adresate lor de către colegi sau în general, li se par ofensatoare. La început se temeau să spună, dar apoi insultele au fost rostite pe tonuri afectate. Deja se crease tulburare, apăreau râsete, identificări de persoane. Apoi au fost rugați să spună cum se simt când sunt catalogați astfel, pentru a verbaliza sentimentele produse de acele „simple cuvinte”. Atmosfera a devenit apăsătoare, iar liniștea se așeza ușor peste clasă. Le-am cerut apoi ca pentru fiecare ofensă rostită fiecare coleg să se gândească la o calitate pe care o are acel elev care a nominalizat-o, dar aceasta să nu fie din partea colegului de bancă, ci din toată clasa; fiecare avea să scrie pe un bilețel acea calitate și să o lipească pe haina sau pe brațul elevului. La început, activitatea aceasta părea greu de pornit, dar, apoi elevii au fost „decorați” cu astfel de aprecieri, iar atmosfera a devenit prietenoasă, cu multe fețe zâmbitoare. Astfel, au înțeles că ceea ce pentru unii sunt doar glume inofensive sau cuvinte considerate „goale”, pentru alții sunt adevărate sulițe pentru suflet.

Pare a fi ușor să găsim defecte și apoi ne este greu să trecem peste ele. Parcă se sedimentează în mintea noastră. Însă dacă am gândi pozitiv despre fiecare membru al bisericii, dacă am considera că tocmai pentru că suntem diferiți putem avea succes în misiune, dacă am încuraja și aprecia mai mult și am critica, desconsidera și subaprecia mai puțin, am dezvolta o inimă veselă și apreciativă și am crea în jur multă încredere, încurajare și bucurie de a trăi și de a sluji pentru fiecare persoană din viața noastră.

Haideți să începem chiar de astăzi să oferim zâmbete și cuvinte apreciative pentru toți cei pe care îi întâlnim! Rezultatul va veni cu certitudine, aducând împlinire, pace sufletească, atmosferă cerească!

autor: Ramona Cioclu

Învățând să fim mai buni
Învățând să fim mai buni
Devoționalul principal al anului 2023 este scris de profesori, de pastori și de elevi din România,, care au gustat bunătatea lui Dumnezeu în familie și în sistemul adventist de educație. În fiecare dimineață, suntem invitați să îmbrățișăm umilința, răbdarea, dragostea și împreuna-simțire. În Hristos, putem învăța să fim buni unii cu alții. Până la urmă, aceasta este limba cerului!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video