RESPECT ȘI POLITEȚE

Învață pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze și, când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea.
Proverbele 22:6

Ascultă ediția audio aici.

Printre cele mai importante lucruri pe care le putem imprima în copiii noștri se numără respectul și politețea.

Când cei trei băieți ai mei erau mici, îmi amintesc că stăteam cu ei la cină. În fiecare seară ne rugam înainte de a mânca, cerându-I lui Dumnezeu să binecuvânteze mâncarea. Practicam, de asemenea, bunele maniere, folosind expresii ca: „Te rog, dă-mi și mie legumele” sau „îți mulțumesc”. După ce terminau de mâncat, băieții învățaseră să-și ia farfuriile de pe masă și să le pună în chiuvetă. Iar la sfârșit îi învățasem să spună: „Mulțumim pentru masă!” Acum sunt adolescenți și încă își duc farfuriile în chiuvetă și îmi mulțumesc pentru masă.

Învățarea copiilor să manifeste respect aduce multă bucurie într-o casă. Iar pe termen lung ajută la calmarea multora dintre iritările acestei lumi, ușurând viața tuturor. Este în același timp și un exercițiu bun pentru felul în care își vor trata viitorii parteneri și copii, când vor crește și vor avea, la rândul lor, o familie.

Când copiii mei au participat la diferite ocazii festive sau au rămas peste noapte la cineva acasă, am primit multe complimente de la alți părinți pentru cât de respectuoși și politicoși sunt. Pot să mă uit în urmă cu mândrie când văd respectul pe care mi-l oferă mie și altora. Respectul și amabilitatea exersate acasă sunt preluate în toate aspectele vieții. Băieții mei țin ușa pentru doamne la biserică sau la restaurant, se oferă să dea o mână de ajutor dacă sunt în casa altcuiva și se adresează cu respect oricui.

Dar, mai important decât toate, băieții mei Îl respectă pe Dumnezeu, iar atunci când copiii au respect pentru Dumnezeu, acest lucru se răsfrânge asupra comportamentului și manierelor lor. Faptul că i-am deprins să aibă respect le-a influențat decisiv viitorul. Este foarte trist să observ foarte mulți copii în ziua de azi care răspund înapoi părinților sau care au o lipsă totală de respect și îi disprețuiesc pe ceilalți.

Doamne, Te rog, ajută-ne să ne educăm copiii să fie plini de respect și politețe față de ceilalți, precum și, cel mai important, față de Tine!

autor: Shirley Jones

Învățând să fim mai buni
Învățând să fim mai buni
Devoționalul principal al anului 2023 este scris de profesori, de pastori și de elevi din România,, care au gustat bunătatea lui Dumnezeu în familie și în sistemul adventist de educație. În fiecare dimineață, suntem invitați să îmbrățișăm umilința, răbdarea, dragostea și împreuna-simțire. În Hristos, putem învăța să fim buni unii cu alții. Până la urmă, aceasta este limba cerului!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video