POVESTEA UNUI VIS

O inimă pricepută dobândește știința și urechea celor înțelepți caută știința.
Proverbele 18:15

Ascultă ediția audio aici.

Povestea lui Greg Mortenson uimește, inspiră și motivează în egală măsură. Greg se naște într-o familie de misionari americani trimiși în Tanzania. În anul 1992 îi moare sora, la 23 de ani, fapt care îl afectează profund. Ca un omagiu pentru ea, Greg hotărăște și reușește să escaladeze vârful K2 (8.611 metri) din lanțul muntos Himalaya. Cu ocazia unei alte ascensiuni, în masivul Karakorum, după ce stă pe munte împreună cu colegul său 70 de zile și nu reușesc să ajungă în vârf, la coborâre, din cauza condițiilor meteo, se rătăcește. La limita puterilor și bolnav, ajunge într-un sat pakistanez numit Korphe. Este bine primit și, în timpul șederii acolo, vede cum aproape 80 de copii, așezați pe pământ, sunt învățați de un copil mai mare, pe post de profesor. Nu aveau caiete și nici creioane. Doar niște bețe cu care scriau pe nisipul înghețat. Greg Mortenson pleacă de acolo cu o nouă țintă: să construiască o școală pentru acei copii. Apelează la diferite celebrități, la prieteni, dar, spre dezamăgirea lui, primește doar câteva sute de dolari. Își vinde mașina, echipamentul de alpinist și alte bunuri și reușește să se întoarcă în Korphe. Ajuns acolo își dă seama că nevoia cea mai mare a comunității era refacerea podului de peste râul care traversa zona. Reușește acest lucru cu ajutorul localnicilor și, după multe dificultăți, construiește și prima școală. În 1996 este răpit și închis opt zile de talibani; scapă dintr-o luptă între două bande afgane stând opt ore ascuns sub piei de animale, într-un camion; este anchetat de CIA pentru relația sa cu oamenii din zonă; în 2001, odată cu căderea Turnurilor Gemene, este acuzat că este prieten cu dușmanii poporului american. Însă Greg trece peste toate obstacolele. Astăzi, aproape 60.000 de copii din acea zonă merg la cele peste 130 de școli ridicate datorită lui. Proverbul său preferat este: „Dacă educi un băiat, educi o persoană. Dacă educi o fată, educi o comunitate.”

Educația schimbă destine, are puterea unui munte, măreția unui vârf și splendoare unei panorame. Dumnezeu Și-a trimis Fiul și ca educator al oamenilor. Creștinismul înseamnă mântuire și educație.

autor: Ovidiu Băluță

Învățând să fim mai buni
Învățând să fim mai buni
Devoționalul principal al anului 2023 este scris de profesori, de pastori și de elevi din România,, care au gustat bunătatea lui Dumnezeu în familie și în sistemul adventist de educație. În fiecare dimineață, suntem invitați să îmbrățișăm umilința, răbdarea, dragostea și împreuna-simțire. În Hristos, putem învăța să fim buni unii cu alții. Până la urmă, aceasta este limba cerului!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video