PÂINE SAU… PEȘTE

Aruncă-ți pâinea pe ape, și după multă vreme o vei găsi iarăși!
Eclesiastul 11:1

Ascultă ediția audio aici.

După logica umană, pare că textul îndeamnă la cea mai proastă investiție. Însă această metaforă ne oferă o idee măreață: investește, seamănă, educă! Aceasta este o poruncă însoțită de o promisiune care trebuie să ne propulseze înainte fără a face prea multe calcule matematice. Ușor de zis, greu de împlinit! Uneori stăm cu ochii ațintiți spre „ape” pentru a identifica dacă se zărește ceva din pâinea aruncată. Cuvântul „găsi” poate însemna că am căutat sau că pur și simplu am găsit întâmplător, însă oricare ar fi calea de a găsi, rolul activ al risipitorului de pâine este doar la momentul în care o aruncă. Apoi, este limitat de așteptare. Câteodată observăm plutind firimituri, ca aici:

Era o zi plăcută de primăvară, atât de plăcută că ne-a scos afară din grădiniță, cu mic cu mare. Concentrată la jocul copiilor, care roiau ca niște albinuțe, am auzit că cineva insista strigându-mă de dincolo de gard. Era mama unui copil pe care îl îndrumasem cu dragoste patru ani, în grădinița noastră creștină. Voia să mă salute, însă Dumnezeu avea și o surpriză pregătită. În curtea noastră pluteau multe baloane primite de la librăria pe care o vizitaserăm cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii. Acesta a fost liantul care a determinat-o să-mi spună o întâmplare.

Învățătoarea fetiței ei le ceruse școlarilor să-și aducă fiecare la școală cartea preferată pentru a citi împreună câte puțin din fiecare. Fetița a dus „Biblia pentru copii”. Învățătoarea nu a dorit să citească nimic din cartea ei, oferindu-i explicații pe care copilul nici măcar nu le-a putut auzi din cauza tristeții. Ziua următoare a schimbat cartea, convinsă că „doamna” va citi și din cartea ei, dar… nu a citit nimic, motivând că este o povestire prea lungă. De data aceasta luase cartea Talita (redă învierea fiicei lui Iair). Trist, nu? Cu sentimentele acestea în suflet, nu am observat însă minunea din spatele întâmplării: pentru copilul acesta creștin ortodox, cărțile preferate erau legate de Cuvântul lui Dumnezeu. Acestea sunt firimiturile pe care le regăsim după un timp.

Susțineți instituțiile creștine! Credeți în ele, promovați-le, vizitați-le, rugați-vă pentru ele și pentru cei care vor să-L aibă ca model pe Dumnezeu!

autor: Valentina Ciurea

Învățând să fim mai buni
Învățând să fim mai buni
Devoționalul principal al anului 2023 este scris de profesori, de pastori și de elevi din România,, care au gustat bunătatea lui Dumnezeu în familie și în sistemul adventist de educație. În fiecare dimineață, suntem invitați să îmbrățișăm umilința, răbdarea, dragostea și împreuna-simțire. În Hristos, putem învăța să fim buni unii cu alții. Până la urmă, aceasta este limba cerului!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video