DISCIPLINA CA BINECUVÂNTARE

Cine își aduce aminte de certare apucă pe calea vieții, dar cel ce uită mustrarea apucă pe căi greșite.
Proverbele 10:17

Ascultă ediția audio aici.

Una dintre cele mai importante lecții pe care un copil trebuie să le învețe este disciplina. Este ușor de zis, dar mai greu de făcut. Iată câteva sfaturi pe care poate le vei considera utile:

Stabilirea unui program fix poate ajuta foarte mult la menținerea disciplinei. Ar trebui fixat un timp pentru închinarea în familie, ora de culcare, mese, timpul de joacă etc. Bineînțeles, copiii ar trebui să învețe în același timp să fie flexibili, pe măsură ce diferite situații întrerup uneori și cele mai înrădăcinate rutine.

Consecvența este esențială dacă se dorește ca disciplina să fie eficientă. Cum altfel vor putea copiii noștri să știe care sunt limitele? Coerența între părinți trebuie de asemenea să existe. Dacă un părinte este mai indulgent, iar celălalt este strict, copiii vor profita de acest lucru. Ei sunt experți în manipulare. Dacă au fost încălcate regulile, ar trebui să fie suportate consecințele. Acest lucru pregătește copilul pentru viața în societate.

O alimentație simplă constând în alimente pe bază de plante, nuci și cereale ajută, de asemenea, disciplinei. Facilitează funcționarea optimă a creierului, mărește capacitatea de concentrare a copilului și promovează un comportament adecvat. Consumul de zaharuri simple ar trebui să fie menținut la un nivel minimal.

Regulile definite în mod clar și adaptate ar trebui să fie respectate și urmate sistematic de un set de consecințe, în cazul în care acestea sunt încălcate. Învață-ți copiii să se respecte pe ei înșiși, precum și drepturile și proprietatea celorlalți. Arată-le cum să fie buni administratori ai timpului și banilor lor. Încurajează-i să-și pună ținte și standarde înalte pentru ei. Dezvoltă-le simțul responsabilității prin desemnarea de treburi casnice pe care să le îndeplinească. Aceste lucruri încurajează autodisciplina. Caută oportunități de a-ți lăuda copilul pentru lucrurile bine realizate.

În final, tratează-ți copiii cu respect și demnitate. Nu-i pedepsi niciodată când ești furios/furioasă. Caută moduri de a le îmbunătăți stima de sine, arătându-le dragostea uriașă pe care Dumnezeu o are pentru ei.

Doamne, Te rog, ajută-mă să-mi cresc copiii cu o înțelepciune cerească, cu o porție sănătoasă de bun-simț, presărată din belșug cu bunătate și servită cu râsete!

autor: Desiree Julies

Învățând să fim mai buni
Învățând să fim mai buni
Devoționalul principal al anului 2023 este scris de profesori, de pastori și de elevi din România,, care au gustat bunătatea lui Dumnezeu în familie și în sistemul adventist de educație. În fiecare dimineață, suntem invitați să îmbrățișăm umilința, răbdarea, dragostea și împreuna-simțire. În Hristos, putem învăța să fim buni unii cu alții. Până la urmă, aceasta este limba cerului!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor