CĂRȚILE SUNT CA DRUMURILE

Încolo, fiule, ia învățătură din aceste lucruri; dacă ai voi să faci o mulțime de cărți, să știi că n-ai mai isprăvi, și multă învățătură obosește trupul.
Eclesiastul 12:12

Ascultă ediția audio aici.

Eram la finalul clasei a XII-a când pastorul mi-a adus cartea Gândește cutezător, scrisă de Ben Carson. Autorul face o pledoarie pentru lectură bazându-se pe fascinanta sa experiență de viață. Datorită lecturii, dintr-un codaș al clasei, Ben ajunge liderul generației lui și unul dintre cei mai buni neurochirurgi din lume. Impulsionat de acest model, am intrat ca student la Institutul Teologic, având un obiectiv foarte precis: să citesc cât mai mult.

Am citit în special teologie, eseistică, memorialistică și autori ruși. Eram avid să cunosc și să îmi alimentez gândirea pentru a o dezvolta, pentru a-mi forma propriul sistem de idei și de valori. Însă, cuprins de euforia cunoașterii, am pierdut din vedere ce era mai important: să mă cultiv pentru a deveni pastor. La finalul anilor de studii eram mai preocupat de ideile mele decât de ideile lui Dumnezeu. Am aflat astfel că cititul nu este o valoare în sine, ci doar un instrument. Adică nu cititul te face mare, ci ceea ce citești. Fiecare carte este, de fapt, un drum pe care pornești. Dispoziția de a merge pe acel drum nu este și garanția că ajungi la o destinație bună. Tot astfel, cititul fără o atentă selectare a subiectelor și a autorilor nu garantează o formare intelectuală, profesională și morală sănătoasă.

„Nu toate cărțile scrise pot servi scopului unei vieți simple. […] Mândria intelectuală nu vă va ajuta în comunicarea cu sufletele care pier în lipsă de pâinea vieții. Studiind aceste cărți, voi lăsați ca ele să ia locul lecțiilor practice pe care ar trebui să le luați de la Isus. Cu ceea ce rezultă din acest studiu, oamenii nu sunt hrăniți. Foarte puțin din acest studiu atât de istovitor pentru minte oferă ceea ce ajută să fii un lucrător de succes pentru suflete” (Ellen G. White, Sfaturi pentru părinți, educatori și elevi, p. 380).

Într-adevăr, cărțile sunt ca drumurile. După cum ne alegem drumurile, așa trebuie să ne alegem și cărțile. Nu este important doar să citești, ci și ce cărți citești. Alege cărți care te fac un om util celor din jur. Mai ales, citește Biblia, și vei fi plăcut lui Dumnezeu și de folos oamenilor!

autor: Iosif Diaconu

Învățând să fim mai buni
Învățând să fim mai buni
Devoționalul principal al anului 2023 este scris de profesori, de pastori și de elevi din România,, care au gustat bunătatea lui Dumnezeu în familie și în sistemul adventist de educație. În fiecare dimineață, suntem invitați să îmbrățișăm umilința, răbdarea, dragostea și împreuna-simțire. În Hristos, putem învăța să fim buni unii cu alții. Până la urmă, aceasta este limba cerului!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor