INVITAȚIE LA TRANSFORMARE, NU LA CONFORMARE

Să nu vă potriviți chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceți prin înnoirea minții voastre…
Romani 12:2

Ascultă ediția audio aici.

Într-o zi obișnuită, când nimic nu părea să schimbe cursul natural al activităților la grupă, doamna educatoare a rămas profund contrariată de câteva răspunsuri pe care copilașii le-au dat tocmai la întrebarea banală: Ce vrei să te faci când vei fi mare? După primele reacții, care erau de așteptat: profesor, zugrav, medic, preot, șofer etc., răspunsurile parcă veneau dintr-o altă lume. Copilașii au început să spună că doresc să se facă Batman, Superman, păpușă Barbie, Spider Man și chiar zombie.

Asemenea doamnei educatoare, este numai normal să ne întrebăm: Care este sursa de inspirație pentru aceste idealuri iluzorii și nefaste? Să fie oare vinovate programele de televiziune pentru copii, cu desene animate pline de creaturi ciudate și chiar demonice? Sau industria de film cu avataruri, vrăjitoare (Harry Potter), troli, demoni, indivizi zombie, extratereștri sau alte personaje înfiorătoare? Să ne gândim la industria operațiilor plastice, care numai în anul 2017 s-a ridicat la suma de 8,6 miliarde euro? Ar putea fi o consecință a dezvoltării industriei cosmetice, unde sunt încasări fabuloase, care trec de zeci de miliarde? Ce să mai spunem despre persoanele, tot mai numeroase, care se tatuează sau își pun piercinguri?

Când apostolul Pavel le trimite credincioșilor din Roma îndemnul: „Să nu vă potriviți chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceți prin înnoirea minții voastre…” (Romani 12:2), pe de-o parte are în vedere procesul de degradare la care este supus omul când își uită originea nobilă, iar pe de altă parte oferă soluția pentru a rezista acestui regres care duce la moarte eternă. Cuvintele-cheie „potrivire” (syschēmatizesthe) și „prefacere” (metamorphousthe) pun în contrast conformarea (a intra într-o schemă, un tipar, o înseriere într-o rețea) și transformarea (metamorfozarea, dezvoltarea creativă, devenirea, atingerea potențialului maxim).

În contrast cu modelele educaționale din Babilon, care ajută copiii și tinerii să se conformeze lumii în care trăiesc, educația adventistă oferă o invitație la un proces de transformare după asemănarea cu El, pentru a fi o priveliște pentru lume, îngeri și oameni (1 Corinteni 4:9), dar și pentru a fi cetățeni ai Împărăției cerurilor. Prin ceea ce este și prin scopul pentru care a fost adusă la existență, educația adventistă afirmă că adevăratul obiectiv al educației este acela de a reface în suflet chipul lui Dumnezeu (Ellen G. White, Mărturii pentru biserică, vol. 5, p. 322).

autor: Emanuel Sălăgean

Învățând să fim mai buni
Învățând să fim mai buni
Devoționalul principal al anului 2023 este scris de profesori, de pastori și de elevi din România,, care au gustat bunătatea lui Dumnezeu în familie și în sistemul adventist de educație. În fiecare dimineață, suntem invitați să îmbrățișăm umilința, răbdarea, dragostea și împreuna-simțire. În Hristos, putem învăța să fim buni unii cu alții. Până la urmă, aceasta este limba cerului!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor