DIN DRAGOSTE!

Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți.
Marcu 12:31

Ascultă ediția audio aici.

Îi învățăm pe copiii cu care lucrăm multe lecții din diverse domenii, în funcție de pregătirea noastră, de nivelul vârstei lor, de curiozitățile lor. Apelând la cele mai noi tehnici de pedagogie, le oferim experiențe inedite de învățare. Dar una dintre cele mai dificile lecții de predat și de învățat rămâne cea a dragostei: să-și iubească și să-și respecte toți colegii, indiferent dacă aceștia sunt pe placul lor sau nu.

Nu de puține ori, în experiența mea ca educatoare, am auzit frazele: „Nu vreau să stau lângă X pentru că nu îmi place de el”, „Nu vreau să mă joc cu X pentru că mie îmi place doar de Y”, „Tu nu faci parte din grupul nostru pentru că nu ai….” etc. Bineînțeles, pe măsură ce copiii cresc, motivele pentru care nu se simpatizează devin mai complexe.

Folosim tot felul de metode prin care să le insuflăm această lecție atât de valoroasă: jocuri de rol în care copiii sunt puși în diverse situații relaționale, povești despre prietenie, discuții ori de câte ori se ivește un exemplu pe baza căruia se poate discuta etc. La partea teoretică, majoritatea excelează, dar practica le dă ceva bătăi de cap.

Cel mai important este modelul nostru, în calitate de profesori – modul în care ne comportăm noi în acele situații în care nu mai suntem moderatorii unei lecții, în care nu mai jucăm un rol bine pus la punct, ci suntem personajul principal într-o întâmplare care poate inspira mintea celor mici. Cum reacționăm la copilașii care ne răspund într-un mod nepotrivit, care nu ascultă ce le spunem; cum liniștim un conflict iscat între ei, cum îi tratăm când greșesc? Aplicăm noi principiul dragostei?

Iubirea nu poate fi simulată, în relaționarea cu cei mici, pentru că ei simt aceasta în vocea noastră, în privirea noastră, în îmbrățișarea noastră. Iar pentru a-i învăța o lecție atât de valoroasă, mai întâi trebuie ca noi să ne-o însușim, pentru că noi reprezentăm modele pentru copilașii cu care lucrăm.

Te invit ca astăzi să te lași călăuzit de acest principiu al dragostei în toate interacțiunile pe care le vei avea. Iar dacă se întâmplă să fii dascăl sau părinte, nu uita să iubești autentic! Fii o binecuvântare pentru cei din jurul tău! Pur și simplu, iubește!

autor: Andreea Rîpan

Învățând să fim mai buni
Învățând să fim mai buni
Devoționalul principal al anului 2023 este scris de profesori, de pastori și de elevi din România,, care au gustat bunătatea lui Dumnezeu în familie și în sistemul adventist de educație. În fiecare dimineață, suntem invitați să îmbrățișăm umilința, răbdarea, dragostea și împreuna-simțire. În Hristos, putem învăța să fim buni unii cu alții. Până la urmă, aceasta este limba cerului!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor