VINDECAREA RĂNILOR ÎN CUPLU

Orice amărăciune, orice iuțime, orice mânie, orice strigare, orice clevetire, orice fel de răutate să piară din mijlocul vostru. Dimpotrivă, fiți buni unii cu alții, miloși și iertați-vă unul pe altul cum v-a iertat și Dumnezeu pe voi în Hristos.
Efeseni 4:31-32

Ascultă ediția audio aici.

Sunt câteva aspecte importante de reținut atunci când vorbim de procesul iertării, mai ales atunci când este vorba despre relația de cuplu pentru creștini.

În primul rând, când îl rănim pe celălalt, Îl rănim implicit și pe Dumnezeu. Dumnezeu vorbește despre păcat atunci când folosim cuvinte nerespectuoase sau care îl rănesc pe celălalt. Când am o atitudine neiubitoare sau sunt nerăbdător cu ea/el, Dumnezeu spune că eu păcătuiesc împotriva Lui și am nevoie de iertarea Sa. Este destul de dificil să înțelegem că din cauza cuvintelor noastre urâte și a comportamentului nostru nepotrivit Isus a fost nevoit să moară.

În al doilea rând, când îl rănim pe celălalt, Îl întristăm pe Dumnezeu. Întreaga Scriptură este plină de declarații ale lui Dumnezeu care spun că El simte compasiune pentru cei care suferă sau sunt nedreptățiți, dar și dezamăgire pentru că nu ne ținem promisiunile.

Am descoperit că este mai potrivit să spui „am greșit” decât să spui doar „îmi pare rău”. Spunând „am greșit” ne asumăm o mai mare responsabilitate, manifestăm o mai mare căință și părere de rău. Și apoi trebuie să pun întrebarea: „Mă poți ierta?” Această întrebare simplă, dar atât de puțin folosită și greu de pronunțat ne cere vulnerabilitatea de a demonstra umilință și, de asemenea, îl provoacă pe celălalt să ia decizia de a ierta.

Pentru că iertarea este o decizie, nu un sentiment. De fapt, textul de mai sus ne cere să dăm deoparte mânia și răutatea și să ne iertăm unul pe altul. Spunând cuvintele „te iert” ne ajută mult să sigilăm alegerea făcută. Această alegere de a ierta este cea care ne ajută să dăm deoparte mânia și iuțimea unul față de celălalt.

Ce faci tu atunci când realizezi că ți-ai rănit soțul/soția prin cuvinte sau prin fapte?

Doamne, ajută-ne să ne împăcăm cu Tine și unii cu ceilalți!

autor: Marius Andrei

Învățând să fim mai buni
Învățând să fim mai buni
Devoționalul principal al anului 2023 este scris de profesori, de pastori și de elevi din România,, care au gustat bunătatea lui Dumnezeu în familie și în sistemul adventist de educație. În fiecare dimineață, suntem invitați să îmbrățișăm umilința, răbdarea, dragostea și împreuna-simțire. În Hristos, putem învăța să fim buni unii cu alții. Până la urmă, aceasta este limba cerului!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor