CREȘTEREA SPIRITUALĂ A COPIILOR NOȘTRI

Rodul celui neprihănit este un pom de viață, și cel înțelept câștigă suflete.
Proverbele 11:30

Ascultă ediția audio aici.

Acum câțiva ani am primit de la un cultivator un cadou ce conținea trei cactuși din Arizona. Am pus ghiveciul pe pervazul ferestrei din bucătărie, împreună cu alte plante. De fiecare dată când udam acele plante, simțeam nevoia să ud și cactușii. Și, chiar dacă instrucțiunile spuneau clar să fie udați cu câte o linguriță de apă o dată pe lună, câteodată le ofeream câte un mic bonus, gândindu-mă că vor fi foarte fericiți să primească puțină hidratare extra. Dar, după câteva luni, unul dintre cactuși a început să se încovoaie și să își schimbe culoarea. Îl udasem prea mult și îl omoram din prea multă bunătate.

Pentru a se dezvolta, un copil are nevoie de hrană, de apă și de adăpost, la fel ca plantele. Dar fiecare plantă are nevoie de cel mai bun sol, de fertilizator și de cea mai bună apă pentru a-i împlini toate nevoile speciale, pentru a crește și a înflori. Toți copiii au nevoie de aceste lucruri.

În primul rând, un copil are nevoie să crească într-o familie cu un simț puternic al eticii și al valorii. Aceste lucruri se observă în modul în care ne comportăm unii cu alții și reprezintă convingerile familiei. Acestea îi oferă copilului simțământul de siguranță de care are nevoie pentru a trece dincolo de durerea și de dezamăgirile vieții. Noi punem bazele vieții de rugăciune a copilului nostru prin obișnuința de a ne ruga împreună cu el în momente de bucurie sau de îngrijorare.

În al doilea rând, un copil are nevoie de un sentiment de înrădăcinare și comuniune. Ritualurile familiale de închinare, slujbele bisericii și participarea la evenimente speciale consolidează simțământul de apartenență al copilului.

Și, în al treilea rând, un copil are nevoie să știe că este iubit pentru ceea ce este, nu pentru ceea ce poate sau nu poate realiza. Trebuie să ne întrebăm: „Cum aș putea să îmi manifest necondiționat iubirea față de copilul meu și în același timp să-i insuflu principiile religioase pe care le consider atât de valoroase?” Părinții reprezintă sursa cea mai importantă de semnificație spirituală în viața copiilor lor.

Poate vă plac violetele, dar Dumnezeu v-a lăsat în grijă un cactus. Sau poate că vă plac pinii, dar Dumnezeu v-a oferit un rododendron pentru a-l crește. Cereți-I înțelepciune pentru a ști cum să vă îngrijiți cel mai bine plantele pe care le aveți în grijă!

autor: Susan Murray

Învățând să fim mai buni
Învățând să fim mai buni
Devoționalul principal al anului 2023 este scris de profesori, de pastori și de elevi din România,, care au gustat bunătatea lui Dumnezeu în familie și în sistemul adventist de educație. În fiecare dimineață, suntem invitați să îmbrățișăm umilința, răbdarea, dragostea și împreuna-simțire. În Hristos, putem învăța să fim buni unii cu alții. Până la urmă, aceasta este limba cerului!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor