#nustămacasă

„Le-ai vorbit din ceruri. Le-ai dat reguli drepte, legi adevărate, orânduiri și porunci bune.” (Neemia 9:13, NTR)

Ascultă ediția audio aici.

În contextul pandemiei generate de coronavirus, în aprilie 2020, BBC comunica faptul că, între 24 martie și 19 aprilie, autoritățile române au acordat 200 000 de amenzi cetățenilor care au încălcat măsurile de izolare, totalul amenzilor ridicându-se la 78 de milioane de euro, adică echivalentul impozitului plătit de companii pe luna februarie 2020. Mesajul din spatele acestor amenzi era contrar așteptărilor autorităților: #NuStămAcasă.

Pe tărâm românesc, legile și regulile se confruntă adesea cu tendințe și interpretări adverse. Ca popor, suntem destul de sceptici în privința regulilor, ducându-ni-se faima că suntem fruntașii Europei pentru multe comportamente de risc rezultate din încălcarea completă sau parțială a regulilor: depășim limita de viteză „doar puțin”, mâncăm puțin mai gras sau mai sărat, aruncăm puțin gunoi pe stradă, traversăm strada prin locuri nepermise etc. Dacă regulile nu sunt făcute să fie încălcate, atunci ele pot fi măcar negociate – acesta pare să fie raționamentul adoptat de mulți dintre noi atunci când ne comportăm iresponsabil.

Întrebat de un reporter de ce aruncă românii gunoi pe stradă, sociologul Gelu Duminică a răspuns: „Pentru că așa am fost învățați.” Nimic mai adevărat, deoarece prin modul în care sunt abordate regulile acasă, în societate și chiar în biserică se transmite generației tinere respect sau indiferență față de principii!

„Fiecare familie creștină ar trebui să aibă reguli. […] Învățați-i pe copii și pe tineri […] [să fie] loiali principiilor; învățați-i să respecte și să se supună Legii lui Dumnezeu. Aceste principii le vor coordona viețile și îi vor influența în prieteniile pe care le formează” (CA, p. 15).

Doamne, dă-le astăzi înțelepciune celor ce fac legile și regulile pe care trebuie să le respectăm în societate!

Provocare:

Ajută-mă, Doamne, să abordez regulile cu seriozitate, astfel încât să transmit generației tinere respect față de Tine!

Ciprian Ciurea
Conferința Oltenia

Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor