Fii un părinte cu valori morale înalte!

„Dă-te pe tine însuți pildă de fapte bune în toate privințele. Iar în învățătură, dă dovadă de curăție, de vrednicie.” (Tit 2:7)

Ascultă ediția audio aici.

Robert Coles, profesor emerit la Harvard, a efectuat timp de douăzeci de ani un studiu prin care a încercat să răspundă la întrebarea: „În ce constă diferența între copiii care reușesc în viață și cei care nu reușesc?” La finalul studiului, concluzia a fost una singură: copiii trebuie să-și însușească de timpuriu valori morale înalte. În condițiile în care copiii au fost mereu corigenți la aplicarea în practică a predicilor părinților, dar experți în copierea exemplului lor, cred că e timpul să ne întrebăm în mod serios cum stăm cu cinstea, onestitatea, sinceritatea, punctualitatea etc. Sunt doar trei căi prin care ne putem educa copiii: (1) exemplul personal, (2) exemplul personal și (3) exemplul personal. De aceea e obligatoriu să fim oameni cu valori morale înalte. Valorile sunt ca un magnet. La fel sunt și cele rele. Doar că valorile înalte atrag mereu și formează oameni buni. Este dificil să crești oameni mari acolo unde există un vid de valori.

Cu toții conștientizăm că suntem imperfecți, dar avem datoria morală să fim părinți integri, oameni de caracter. Integritatea și caracterul includ sinceritatea, dar merg dincolo de ea. O persoană poate fi sinceră cât e ziua de lungă, și totuși să nu aibă caracter. Cum? Poate fi sinceră, dar egoistă, nedisciplinată, necinstită, nerespectuoasă, leneșă. Sinceritatea e un punct de plecare bun, dar nu trebuie să ne oprim aici. Sinceritatea înseamnă să spui adevărul – cu alte cuvinte, să-ți conformezi vorbele la realitate. Integritatea înseamnă conformarea realității la vorbele tale – cu alte cuvinte, să-ți ții promisiunile și să împlinești așteptările.

Supune-te zilnic unui test de integritate – trăiesc eu în conformitate cu convingerile mele interioare?

Doamne, ajută-mă să trăiesc în așa fel, încât muzica vieții mele să fie în concordanță cu versurile ei și, astfel, să pot influența mulți oameni să crească spre slava numelui Tău!

Provocare:

Gândește-te la un lucru pe care nu îl practici cu regularitate, deși ești convins că e bun! Ce-ar fi să te apuci de astăzi să faci din el un obicei? Dacă nu pentru tine, măcar pentru copiii tăi.

Dragoș Brașoveanu
Conferința Muntenia

Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor