Oameni cu farmec

„Ceea ce face farmecul unui om este bunătatea lui; și mai mult prețuiește un sărac decât un mincinos.” (Proverbele 19:22)

Ascultă ediția audio aici.

Când eram în clasele primare, în orașul nostru a venit un bijutier ambulant. Dintr-o simplă servietă asemănătoare cu cea a perceptorilor de taxe din acea vreme, a scos toate uneltele de care avea nevoie pentru a lucra. Practic, în câteva minute, pe un petic de pământ de 1,5–2 metri pătrați a apărut un atelier de reparat bijuterii. Oamenii s-au adunat în jurul lui ca la o minune nemaivăzută. Printre ei și eu, care eram trimis în piață pentru o urgență. Am rămas captivat câteva ore bune privindu-l cu cât farmec modela materialul pentru a face lucruri foarte frumoase.

Unii interpretează afirmația din textul de astăzi ca însemnând că intenția contează când e vorba de facerea de bine sau pentru a scoate în evidență faptul că este mai important nu neapărat ce se vede, ci ce se ascunde în atitudinea noastră.

Tot pe vremea claselor primare am auzit o teorie conform căreia „unele lucruri trebuie să fie dureroase acum ca să nu regreți mai târziu”. De fapt, am auzit expresia în atât de multe împrejurări, încât a ajuns un laitmotiv și a făcut ca ea să intre pe lista expresiilor pe care mă angajez că nu le voi folosi niciodată pentru că nu aduc nimic bun prin ele. Am învățat din generație în generație că asprimea este un profesor bun, care trebuie iubit chiar atunci când este violent, pentru că vor fi beneficii ulterioare.

Poate că există aici un sâmbure de adevăr. Disciplina este uneori dureroasă. Dar, în relațiile dintre noi, farmecul îl face bunătatea. Blândețea, bunătatea, cuvintele amabile sunt ca o rază de soare pentru semenii noștri. Și, culmea, nu costă nimic. Da, prin purtarea noastră plină de dragoste, putem face viața celor din jurul nostru mai frumoasă și mai fericită, exact așa cum a făcut Isus.

Doamne, mă rog astăzi pentru victimele asprimii și ale violenței domestice! De cele mai multe ori, asprimea vine de la cei dragi, ceea ce o face și mai greu de suportat.

Provocare:

Elimină azi orice asprime, chiar și atunci când societatea o consideră justificată!

Rubin Atomei
Conferința Moldova

Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor