Prietenia – arta traiului frumos

„Ura stârnește certuri, dar dragostea acoperă toate greșelile.” (Proverbele 10:12)

Ascultă ediția audio aici.

Potrivit sondajului de opinie Valuegenesis, cel mai important aspect cu privire la biserică pentru tineri îl constituie relațiile. La vârsta lor, prietenia este unul dintre cele mai importante principii de viață. Însă, din păcate, ceea ce descoperă uneori în biserică sunt certuri și discuții religioase purtate într-o manieră total necreștinească. Orgoliul și ambiția personală se confundă de foarte multe ori cu voia lui Dumnezeu, iar certurile religioase sunt mai periculoase decât cele profane, pentru că oamenii implicați adesea emit pretenția de infailibilitate.

Biserica trebuie să fie locul unde se leagă cele mai frumoase prietenii, locul în care se întâlnesc oameni diferiți, dar care au înțelepciunea și maturitatea de a gestiona diferențele în vederea creării unor relații valoroase. Diversitatea a caracterizat și biserica primară. Chiar dacă au avut parte de călăuzirea directă a Duhului Sfânt, creștinii de atunci nu au fost scutiți de tensiuni și divergențe, dar au învățat să le gestioneze fără resentimente. Înțelegem deci că a trăi înseamnă a fi în conflict, dar resentimentele sunt opționale.

Nu poți fi prieten cu toți oamenii. Pe unii oameni îi simți aproape de sufletul tău de la prima conversație, în cazul altora ai nevoie de mai mult timp pentru a-i înțelege. Isus a avut șaptezeci de ucenici, cu doisprezece a fost apropiat, trei au făcut parte din cercul intim, unu a fost ucenicul iubit, iar unu L-a trădat. Domnul l-a iubit și pe trădător. Nu putem fi prieteni cu toți oamenii, dar prietenoși cu toți oamenii chiar putem fi. Fie ca dragostea lui Dumnezeu să facă din noi oameni prietenoși, înțelegători, iertători, plini de compasiune, gata de sacrificiu în ciuda faptului că suntem diferiți!

Dacă dezamăgirea ipocriziei și a falsității a bătut la ușa vieții tale, ai două opțiuni: să te zbârcești și să te închizi de teama unei noi dureri sau să înflorești sub trădările vieții.

Continuă să cultivi azi, cu atenție și tandrețe, frumoasa floare a prieteniei! „Binecuvântați pe cei ce vă blestemă, rugați-vă pentru cei ce se poartă rău cu voi” (Luca 6:28)!

Provocare:

Manifestă amabilitate, contactând astăzi una dintre persoanele care ți-au greșit!

Beniamin Claudiu Sisu
Conferința Oltenia

Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor