Călugărul pungaș

„Cine are pe Fiul are viața; cine n-are pe Fiul lui Dumnezeu n-are viața.” (1 Ioan 5:12)

Ascultă ediția audio aici.

Ciuma bubonică avea să răpună peste o treime din populația Europei. Îngrozit de moartea unui prieten și ocolit cu puțin de un tunet, Martin Luther, la vârsta de 23 de ani, alege calea „cea mai sigură” de a-și mântui sufletul, înrolându-se în cel mai sever ordin călugăresc. De șapte ori pe zi, călugării trebuiau să fie prezenți la slujire. Viața monahală era completată de mortificarea trupului: cerșit din ușă-n ușă, posturi lungi, privegheri de noapte, ore în șir de tăcere sau biciuiri strașnice. Puternic atașat de îndreptățirea sa, cu cât era mai sever, cu atât era mai ineficient și mai disperat. Într-o noapte, se apucase să doarmă în zăpadă, fără pătură, până când ceilalți călugări l-au târât înăuntru, pe jumătate mort! Luther făcea mereu 110%, și totuși avea să afirme: „Toată viața de călugăr m-am simțit un păcătos cu conștiința plină de vină. Poate Îi câștigam mila prin efortul meu, dar în realitate uram un astfel de Dumnezeu” (Roland H. Bainton, Here I Stand: A Life of Martin Luther, Penguin Books, New York, 1950, pp. 45–51).

Ce spunem despre căutarea acestui tânăr? Există trei motivații ale căutării: interesul, frica și dragostea. Luther era interesat de mântuirea sufletului lui, dar, ținând cont de străduințele lui, părea că Dumnezeu era, în cel mai bun caz, doar un mijloc prin care putea ajunge să fie salvat. Altfel spus, el era interesat de buzunarul lui Dumnezeu (viața veșnică) mai mult decât de El. Un al doilea factor motivator, frica, îl forța pe Luther să facă orice pentru a nu arde în foc. Atât de mulți și astăzi, strângând din dinți, fac orice de teama focului: vin la biserică, oferă daruri, împart broșuri, țin Sabatul, adoptă doctrina și dieta perfectă. Se întâlnește tot mai rar acel tip de creștin care Îl caută pe Dumnezeu din iubire – ca doi îndrăgostiți care se bucură că sunt împreună. Acela este de fapt cel care Îl vrea pe Dumnezeu pentru ceea ce este El, fără să ceară nimic.

Fă des rugăciuni de mulțumire în auzul tinerilor!

Provocare:

Trăiește-ți viața ca unul mântuit, nu ca unul care își câștigă mântuirea!

Ionuț Pop-Coman
Conferința Transilvania de Nord

Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video