O iubire neîmpărțită

„Eu sunt Domnul Dumnezeul tău, care te-a scos din țara Egiptului, din casa robiei. Să nu ai alți dumnezei afară de Mine.” (Exodul 20:2,3)

Ascultă ediția audio aici.

După tunetele și fulgerele de pe Sinai a urmat o liniște în care vocea lui Dumnezeu se putea auzi clar. Bucuria eliberării era încă vie în inima lor când Dumnezeu a rostit din mijlocul focului Cele Zece Porunci. Momentul era de o solemnitate nemaitrăită de nimeni și teama că prezența lui Dumnezeu îi poate costa viața i-a făcut pe israeliți să îi ceară lui Moise să le spună el cuvintele Domnului. Dar când emoția momentului a trecut și pentru că Moise zăbovea pe munte, israeliții au decis să facă un idol și o sărbătoare în cinstea acestuia, așa cum mai văzuseră în Egipt.

Experiența lor ne învață pe de o parte că Dumnezeu este preocupat ca noi să înțelegem valoarea Celor Zece Porunci, dar și că nouă ne este atât de ușor să le uităm sau să le ignorăm. O preocupare atentă pentru înțelesul lor nu ne duce la legalism, ci la descoperirea frumuseții lui Dumnezeu.

Când ne spune că El ne-a scos din țara Egiptului, Dumnezeu ne invită să ne bucurăm de eliberarea pe care ne-a adus-o și ne reamintește că fericirea noastră vine din încrederea că drumul pe care ne călăuzește El este cel mai bun. Această celebrare a izbăvirii noastre trebuie să fie vie în familiile și bisericile noastre. Copiii noștri sunt primii care ar trebui să vadă că suntem liberi, că Dumnezeu ne-a scăpat de robia păcatului și ne-a oferit un nume și o patrie mai bună.

Abia când înțelegem din ce adâncimi de întuneric am fost eliberați suntem hotărâți să nu avem alt Dumnezeu în afară de Cel care a plătit prețul eliberării noastre. Bucuria mântuirii nu se poate naște într-o inimă care suspină încă după Egipt. Ea nu poate fi sădită în sufletul copiilor noștri sau în biserica noastră dacă încă privim înapoi la posibilitățile pierdute. Când însă ne lăsăm eliberați de Egiptul din sufletul nostru, avem pace și libertate. Mergem cu adevărat spre Canaan. Și îi ajutăm și pe alții să meargă cu noi.

Doamne, ajută-ne să nu uităm din ce robie ne-ai eliberat! Ajută-ne să nu Te uităm niciodată!

Provocare:

Împărtășește cu copiii sau nepoții tăi experiența întâlnirii tale cu Dumnezeu!

Adrian Neagu
Editura Viață și Sănătate

 

Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor