Povestiri pentru viață

„Și au istorisit ce li se întâmplase pe drum și cum L-au cunoscut la frângerea pâinii.” (Luca 24:35)

Ascultă ediția audio aici.

În anul 1913, Premiul Nobel pentru Literatură i-a fost acordat scriitorului indian Rabindranath Tagore. Acesta, printre altele, a spus: „La orice vârstă, omul este o ființă care se hrănește cu povești. De aceea, avuția povestirilor, pe care au strâns-o oamenii de pe tot globul, din casă în casă, din secol în secol, fie în vorbă, fie în scris, a depășit celelalte avuții omenești.” Chiar și scriitorul Ioan Slavici a făcut o declarație interesantă pentru a sublinia importanța unei povestiri: „Poveștile erau darurile ce mi se prezentau pentru purtarea cea bună. […] Povestea a fost fondul plăcerilor mele din copilărie” („Scrisoarea d-lui I. Slavici cătră Redacție relativă la «Zina Zorilor»”, în Convorbiri literare, VI, 1872, nr. 3, p. 90).

Dacă stăm bine să ne gândim, cu toții tresărim când auzim expresia „a fost odată ca niciodată”, căci aceasta anunță începutul unei povestiri. Copiii au fost mereu fascinați să asculte diverse istorisiri care să le capteze atenția. Povestirile îmbogățesc deprinderile de a comunica și vocabularul, cultivă sentimente frumoase, stimulează imaginația și creativitatea și insuflă spirit de sacrificiu, altruism, solidaritate și dreptate. Astfel, o povestire poate pune baza concepției despre lume și viață.

Biblia este plină de istorii interesante care pot ajuta copilul să descopere lecții importante pentru viață. De la povestea cu Adam și Eva în grădina Eden la construirea corabiei de către Noe, viața interesantă a lui Moise, înțelepciunea lui Solomon, istoria lui Isus și multe altele câte mai sunt, toate constituie ferestre care pot fi deschise într-un mod interesant înaintea copiilor.

Cei mici dobândesc apetit pentru citirea Bibliei dacă adulții de lângă ei reușesc să le stârnească interesul prin prezentarea istoriilor biblice într-un mod captivant. Câte povestiri nu pot fi aduse înaintea copiilor pentru a-i învăța anumite principii de viață! Citirea unei povești poate fi un moment deosebit de relaxant pentru cel mic, dar unul dintre cele mai importante lucruri pe care copiii le învață din povești este diferența dintre bine și rău. Și care copil refuză să asculte o povestire spusă cu răbdare și înțelepciune?

Doamne, mă rog astăzi pentru părinții din biserică! Dă-le Tu răbdare și înțelepciune!

Provocare:

Spune-i unui copil o istorie din Biblie într-un mod inedit, care să-l facă să fie numai ochi și urechi!

Florin Răduț
Conferința Oltenia

 

Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor