Două vieți și o istorie

„Iată istoria lui Iacov: Iosif, la vârsta de șaptesprezece ani, păștea oile cu frații lui.” (Geneza 37:2)

Ascultă ediția audio aici.

Deși istoria lui Iacov era scrisă deja de o sută opt ani, se pare că această descriere are de a face cu o nouă perspectivă. O perspectivă pe care cu toții ne-o dorim uneori.

După plecarea de acasă, viața lui Iacov a fost plină de provocări, de probleme, de greutăți și de dificultăți. De ce toate acestea pentru un om care a primit din partea lui Dumnezeu o binecuvântare specială?

În timp ce privea la fiul său Iosif, Iacov se regăsea pe sine într-o istorie ce ar fi dorit să se fi scris altfel în dreptul său. Dar poate nu era prea târziu. Exista acum șansa ca tot ceea ce nu reușise să fie el să se împlinească în fiul său Iosif. Despre Iosif, cuvântul inspirat subliniază formarea lui:

„Curat, activ și plin de bucurie, tânărul dădea, de asemenea, dovadă de tărie morală și seriozitate. El asculta de sfaturile tatălui său și îi plăcea să asculte de Dumnezeu. Calitățile care l-au făcut mai târziu cunoscut în Egipt – bunătatea, credincioșia și faptul că era vrednic de încredere – se manifestau deja în viața sa zilnică” (PP, p. 204).

Ce minunată este descrierea lui Iosif! Totuși, aceasta era istoria lui Iacov, conform textului introductiv. De puține ori găsim istoria scrisă în ordinea aceasta. Parcă ar fi fost mai potrivit ca istoria să se scrie de la tată la fiu, și nu de la fiu la tată. Două vieți, dar o singură istorie trebuie scrisă și în dreptul tău; conform apostolului Pavel (Galateni 4:19), istoria Domnului Hristos trebuie să devină istoria noastră. Oricât ne-am strădui să avem o viață de succes, vom eșua, la fel ca Iacov. Dar dacă viața noastră va deveni asemenea lui Hristos, atunci îl vom putea înțelege pe cel de lângă noi indiferent de situație, de vârstă și de cultură. Așa a procedat Iacov, așa a procedat Isus și tot așa mă rog să procedezi și tu. Lasă ca istoria vieții tale să fie scrisă de Hristos!

Provocare:

Fă un plan ca luna aceasta să ai o zi specială de post și rugăciune pentru a te apropia mai mult de Dumnezeu și pentru a mijloci pentru cei din familia ta!

Daniel Daniluc
Conferința Moldova

 

Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video